Çin'den ABD'ye Huawei tepkisi

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin'e karşı ticaret savaşının yüzü haline getirdiği teknoloji devi Huawei'e yönelik yaptırımlarına 21 ülkeyi daha ekledi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, ABD yaptırımlarına tepki gösterdi.

Çin'den ABD'ye Huawei tepkisi

ABD Ticaret Bakanlığı, Çin teknoloji devinin ABD yazılımı veya teknolojisiyle geliştirilmiş veya üretilmiş çipler dahil yarı iletkenleri özel ruhsat olmaksızın edinmesini önlemek amacıyla mayıs ayında açıkladığı kısıtlamaları genişlettiğini açıkladı. Huawei’in 21 ülkedeki bağlı kuruluşları kara listeye eklendi

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin ülkenin teknoloji devi Huawei’e yönelik son yaptırımlarını eleştirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, ABD’yi Çinli şirketlerin itibarını zedelemeyi bırakması gerektiğini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Huawei’yi Çin Komünist Partisi’nin bir kolu olarak gördüklerini ve bunu dikkate alarak hareket ettiklerini ifade etti.

Pompeo, “ABD, ülkenin ulusal güvenliğini ve uluslararası istikrarı tehdit eden faaliyetleri nedeniyle Huawei’ye ihracatını sınırlamaya devam edecek. Müttefiklerimizi ve ortaklarımızı bize katılmaya davet ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Huawei’yi ABD’deki 5G kablosuz ağlarında yasaklayan Trump yönetimi, müttefiklerine de aynısını yapması için baskı uygulamaya devam ediyor.