Çin, Nepal, Küba ve Meksika da BM İnsan Hakları Konseyi'ne seçildi

İnsan Hakları Konseyi'ne Çin ve Rusya ile birlikte Nepal, Senegal, Fildişi Sahili, Malawi, Gabon, Ukrayna, Meksika, Bolivya ve Küba da seçildi.

Çin, Nepal, Küba ve Meksika da BM İnsan Hakları Konseyi'ne seçildi

Birleşmiş Milletler’de yapılan oylamada, İnsan Hakları Konseyi’ne Çin ve Rusya ile birlikte Nepal, Senegal, Fildişi Sahili, Malawi, Gabon, Ukrayna, Meksika, Bolivya ve Küba da seçildi. ABD karara tepki göstererek konseyin reforme edilmesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) 47 üyeli Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi’ne üç yıllığına seçilen 15 ülke belli oldu. Çin ve Rusya bu ülkeler arasında yer alırken; konseye seçilen diğer ülkeler arasında Fransa, İngiltere, Pakistan, Özbekistan, Nepal, Senegal, Fildişi Sahili, Malawi, Gabon, Ukrayna, Meksika, Bolivya ve Küba yer aldı. Seçilen yeni ülkeler, 1 Ocak 2021 itibarıyla Konseyde 3 yıl görev yapacak.

ABD’DEN SES GELDİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada”ABD, ‘insan hakları ihlali yapan’ otoriter rejimlerin BM İnsan Hakları Konseyi’ne seçilmesini kınıyor” ifadesini kullandı. Pompeo, 2018’de ABD’nin Konseyden çekildiğini hatırlatarak, Konseyin İsrail karşıtı yanlı tavırlar içinde bulunduğunu da iddia etti.

ABD’li Bakan, Konseyin reforme edilmesi yönündeki çağrılarını yinelediklerini kaydetti.

2006’da kurulan ve 47 üyesi bulunan BM İnsan Hakları Konseyi, “İnsan hakları” konularını görüşmek üzere mart, haziran ve eylülde yılda 3 kez toplanıyor. Konseyin oturumları sırasında, karar tasarıları da görüşülüyor ve kabul ediliyor. Ancak BM İnsan Hakları Konseyi’nin kararları, “tavsiye” niteliği taşıyor ve kararların yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.