Cihat Yaycı kararı: O hesap yazdı, Erdoğan görevden aldı

Tümamiral Cihat Yaycı'nın Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevinden alınarak Genelkurmay Başkanlığı emrine getirilirken, daha öncesinde 'FETÖ'cü bir hesabın yaptığı paylaşım gündem oldu.

Cihat Yaycı kararı: O hesap yazdı, Erdoğan görevden aldı

Twitter’da 4 Nisan tarihinde Ersin Demircan (@AtiiSubeTR) isimli bir hesaptan  “Önümüzdeki hafta ünlü bir amiralin istifa ettiğine/ettirildiğini duyarsanız çok şaşırmayın…” şeklinde bir paylaşım yapılmıştı.

Kimliğini “Deniz Kuvvetleri’nin yeni BÇG’si, hukuksuz ve intikam duygusuyla binlerce kişiyi ihraç ettirip tutuklatan şubede görev yapmış, gerçekleri deşifre etmek isteyen bir astsubayım…” ifadeleriyle açıklayan Demircan’ın paylaşımlarında 15 Temmuz’u yapanları övdüğü görülüyordu.

15 Temmuz günü darbe girişimine Jandarma’da direnen Albay Güven Şağban da, ilgili paylaşım için “Bu hain örgüt anlaşılan yeni bir plan içerisinde. Muhtemelen bir amirali istifaya zorluyorlar. Bunlara fırsat vermemek lazım.” yorumunda bulunmuştu.

Bu paylaşımın ardından, sözkonusu amiralin kim olduğu merak edilirken, paylaşımda iddia edildiği gibi 1 hafta içinde olmamakla birlikte Tümamiral Cihat Yaycı’nın Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevinden alınarak Genelkurmay Başkanlığı emrine atanması kararı geldi.

Ordudaki cemaatçilerin temizlenmesinde kullanılan ‘FETÖMETRE’yi geliştiren isim olarak bilinen Yaycı’yla ilgili alınan bu kararın ‘FETÖ’cüleri sevindirdiği yorumları yapıldı. Oysa karara imza atan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yaycı’yı 22 Aralık 2019’da Piri Reis’in havuza çekilmesi töreninde Libya konusundan söz ederken övmüş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

“Halen Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın Kurmay Başkanlığı’nı yürüten Tümamiral Cihat Yaycı’nın bu konuda hazırladığı raporlar, haritalar, yazdığı makaleler ve kitaplar ortadadır. Dönemin Libya Devlet Başkanı Kaddafi ile bu meseleyi harita üzerinde konuşmuş, kendisiyle anlayış birliğine varmıştık. Ülkemizin Libya’ya bakan kara bölümü ile Libya’nın ülkemize bakan kara bölümü arasındaki deniz yetki alanı çakışması uluslararası mevzuata ve uygulamalara göre bize bu hakkı veriyor. Bölgedeki karışıklıklar sebebiyle mutabakat metninin hukuki zemine taşınması biraz gecikti.”