Çığ faciasının ilk raporu: Ağır ihmal zinciri

Van Bahçesaray'da yaşanan çığ felaketine ilişkin rapor hazırlayan Van Barosu, TMMOB ve Van-Hakkari Tabipler Odası, çok ciddi ihmallerin olduğunu dile getirdi.

Çığ faciasının ilk raporu: Ağır ihmal zinciri

Van Barosu, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği ile Van-Hakkâri Tabip Odası, 41 kişinin ölümüne neden olan çığ faciasına ilişkin raporunu açıkladı.

Kurumlar adına ortak açıklamayı yapan Van Baro Başkanı Zülküf Uçar, düşen çığda yakınlarını kaybedenler, yaralı yakınları ve hastanelerle yaptıkları görüşmelerin yanı sıra Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Çatak Cumhuriyet Başsavcılığı ve Çatak Kaymakamlığından aldıkları bilgiler doğrultusunda soruşturmanın ihmal boyutuyla yürütülmesi talebinde bulunduklarını söyledi.

Uçar, yaptıkları incelemeler sonucu elde ettikleri bilgiler doğrultusunda ciddi ihmallerin olduğunu ifade ederek değerlendirmeyi şu şekilde sıraladı:

1. Çığ oluştuktan sonra; böylesi durumlarda ilk elden oluşturulması gereken kriz masasının oluşturulmadan sürecin yönetilmeye çalışıldığı ve dolaysıyla krizin doğru yönetilemediği,

2. Kriz masası oluşturulmadığından, yol güvenlik önlemleri alınmamış olmasından kaynaklı 1.çığın gerçekleştiği alana, yetkili yetkisiz, donanımlı donanımsız herkesin gelişigüzel kurtarma faaliyetlerine katıldığı,

3. 1.çığdan sonra olay yerine giden kişilerin kimlik bilgilerinin kayıt altına alınmadığı, dolaysıyla çığ altında kalan kişilerin sayısına ve akıbetine sağlıklı ulaşılmasında sıkıntılar yaşandığı,

4. Arama ve kurtarma faaliyetlerini yürüten profesyonel ekiplerin yeterli sayıda olmadığı, yeni bir çığ felaketinin oluşmaması için önlemlerin alınmadığı, ağır iş makinelerinin çığ bölgesinde hareketli olduğu,

5. Henüz ilk çığ felaketinden sonra alınması gereken tedbirlerin 3. gün alındığı, öncesinde alınmayan tedbirler, profesyonel kişilerce yapılmayan arama kurtarma çalışmaları ve 2. çığdan sonra savrulan zırhlı araçların çarpmasıyla can kaybı ve yaralı sayısının arttığı tespit edilmiştir.

Yaşanan çığ felaketi üzerinden geçen süreye rağmen halen bir itfaiye erine ulaşılamadığını anımsatan Uçar, yapmış oldukları inceleme ve görüşmeler sonrası ortada çok ciddi ihmallerin olduğu kanısına vardıklarını vurguladı.

“SORUMLULAR AÇIĞA ÇIKARILMALI”

“Mevcut durumda bir an önce, ilk çığdan sonra yaşanan ihmallerin ve ikinci çığın oluşmasına neden olabilecek ağır paletli iş makinelerinin çığ bölgesine getirilmesi gibi her türlü yanlış yaklaşımdan sorumlu olabilecek kişi ve kurumlar soruşturma sürecinde açığa çıkarılmalı ve kamuoyu aydınlatılmalıdır.” diyen Uçar, “Doğal afetlerde can kayıplarının yaşanmaması için alınması gereken tedbirlerin acilen ülke olarak ele alınması gerektiğini hatırlatıyoruz” dedi.