Çiftçiden koronavirüs uyarısı

Tüm Üretici Köylüler Sendikası, üretici köylünün gözetilip, tarım üretiminin teminat altına alınmaması halinde önümüzdeki aylarda açlık ve kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulundu.

Çiftçiden koronavirüs uyarısı

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) koronavirüs salgınından kaynaklı olarak oluşabilecek bir kıtlık krizine ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada, üretici köylünün gözetilip, tarım üretiminin teminat altına alınmaması halinde önümüzdeki aylarda açlık ve kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya kalınacağı vurgulandı.

Açıklamada “İki haftadır siyasi iktidar başta olmak üzere, sağlık bakanlığı, gazeteler ve televizyonlar evde kalın çağrısı yaparken marketlerde başta makarna olmak üzere temel gıda maddelerinin raflarının boşaldığını görüyoruz. Halkın olası bir tamamen kapanma halinde yiyeceği gıdaları evine depoladığını izliyoruz. Bu durum, tarım stratejik önemde olduğunu bir kez daha göstermiştir.” denilirken Erdoğan’ın koronvirüs ile mücadele için açıkladığı “ekonomik istikrar kalkanı paketinde” üretici köylü ve tarımın yine yok sayıldığı vurgulandı.

Halkın marketlere ve Pazar yerlerine koştuğunda aradığı ürünü bulabilmesi için üretim olması gerektiği vurgulanırken, üretimin olabilmesi içinde tarıma ilişkin desteklerin artırılması ve koruyucu önlemlerin alınması gerektiği ifade edilerek, koruyucu önlemler şöyle sıralandı:

1- Tarım üretiminin devam edebilmesi için Uçak biletinde KDV indirimi yapan siyasi iktidar üretici köylülerin kullandığı mazottaki ÖTV(özel tüketin vergisi) ve KDV’yi kaldırmalıdır.
2- Dövizdeki artış nedeniyle artan girdi maliyetleri karşısında üretici köylüyü ezdirmemek için ilaç, gübre vb tarım girdilerinde KDV kaldırılmalıdır.
3- Yem fiyatları düşürülmeli ve hayvancılık yapan üretici köylünün yem alabilmesi için faizsiz yem kredisi verilmelidir.
4- Fideleme, kümes ve ilaçlama gibi ihtiyaç olan yerlerde köylülere eldiven ve maske dağıtılmalıdır.
5- Üretici köylünün kredi kooperatifi ve bankalara olan borçları faizsiz ertelenmelidir.
6- Tarım üretiminde kullanılan elektrik ve tarımsal sulama borçları faizsiz olarak ertelenmelidir.
7- Üretici köylünün üretim yapabilmesi için bu yıla özel faizsiz kredi olanağı sağlanmalıdır.
8- Ekim yapabilmesi için üretici köylüye tohum ve fide dağıtılmalıdır.
9- Tarım desteklerinin kapsamı genişletilmelidir.
10- Tarım arazilerinin tarım dışı kullanımı engellenmeli başta madencilik olmak üzere şirketlerin tarım alanları, meralar, su kaynakları başta olmak üzere tarıma olumsuz etkileri olacak tüm uygulamalar durdurulmalı ve engellenmelidir.
11- Kimi bölgelerde meyve toplanmaya başlayacak başta Urfa olmak üzere çevre illerden mevsimlik tarım işçileri ülkenin dört bir yanına tarlalarda, bahçelerde fide dikmeye ürün toplamaya gelmektedir. Üretici köylü aileleri ve mevsimlik tarım işçilerinin sağlığının korunması kapsamında önlemler alınmalı. Düzenli kontroller yapılmalıdır.
12- İthalat lobilerine izin verilmemeli ve tarım ürünleri ithalatı yapılmamalıdır.