Çiftçi destek bekliyor

Adana'nın Karataş ilçesinde geçtiğimiz hafta yağan doludan dolayı ektikleri karpuzun zarar gördüğünü belirten çiftçiler, ithal edilen tarım ürünleriyle de zararlarının katlandığını söyleyerek, Tarım Yasası'na göre hakları olan desteği istedi.

Çiftçi destek bekliyor

Adana’nın Karataş ilçesinde geçtiğimiz hafta yağan doludan dolayı ektikleri karpuzun zarar gördüğünü belirten çiftçiler, ithal edilen tarım ürünleriyle de zararlarının katlandığını söyleyerek, destek istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Müzeyyen Şevkin, Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesinde hasadı başlayan karpuz üreticilerine buluştu. Çiftçiler, geçen hafta yaşanan dolu yağışından dolayı karpuz tarlalarında büyük zarar oluştuğunu söyledi.

Hem doludan hem de ithal karpuzdan dolayı mağdur olduklarını söyleyen çiftçiler, “İran’dan TIR’larla karpuz getirildi. Bir anda karpuz fiyatları yarı yarıya düştü. İthalat olmasaydı fiyatlar dengeli olacaktı ve yerli üretici zarar etmeyecekti. Zaten malımız satılmıyor, üstüne dolu yağdı ve zararımız arttı. Biz çözüm istiyoruz, yetkililerden çözüm için adım atmasını bekliyoruz” dedi.

İTHALAT BÜYÜK HAKSIZLIK

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, karpuzun kilogramı geçen hafta halde 5 lira ve üstünde fiyatlara satıldığını, şuanda halde 2.5 TL ila 3 TL’ye tarlada da 1.5 TL’den satıldığını söyledi. Barut, “Üreticiler bu fiyatın daha da aşağıya gitmesinden endişeleniyor. Bu nedenle umutla destek bekliyorlar. Kendi bölgemizde hasat başladığı zaman ithalatın durmasını istiyorlar. Ay sonunda hasat başlayınca yetkililer karpuz ithalatının duracağını söylemişlerdi ama hala İran üzerinden TIR’lar dolusu, tonlarca karpuz ithal ediliyor. Bu üreticimize yapılan haksızlıktır. Son derece kaliteli ürün yetiştiren karpuz üreticilerimize destek verilmeli. Tarım ve çiftçi dünyada korunur ama Türkiye’de tam tersi yapılıyor. Çiftçinin üvey evlat olarak görülmesinden vazgeçilmeli. Burada dolu afeti oldu. Bu nedenle de üreticiler mağdur oldu. Karpuzlarını satıp satamayacakları konusunda ciddi biçimde endişe ediyor. Hükümet, Tarım Bakanlığı ve yetkililere sesleniyoruz. Yerli ve milliyseniz üreticileri destekleyin. Aksi takdirde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi üreticinin canını yakacak, ürün ellerinde kalacak. Çiftçinin bu feryatlarını, çığlıklarını görün. Bu feryadı artık duyun ve çözüm üretin” dedi.

ÇİFTÇİYE YASAL HAK TALEBİ

Müzeyyen Şevkin de, “Tarım Yasası’na göre Gayrisafi Milli Hasıla’nın yüzde 1’ini üreticilere destek olarak vermeleri gerekiyor ama bu yasal hakkını vermiyorlar ne hikmetse. Üreticilere yasal haklarını verin. Bugün çiftçinin devletten 135 milyar lira alacağı var ama vermiyorlar. Üreticinin mutlak suretle desteklenmesi gerekiyor. Doludan zarar gören çiftçinin zararı karşılanmalı, mağduriyet giderilmeli, ithalata son verilmelidir” diye konuştu