CHP'li Tanal'ın 'hayali fatura' iddiası doğrulandı

CHP’li Tanal haklı çıktı. Düzmece fatura iddiaları üzerine bir DEDAŞ çalışanının görevine son verilirken, Tanal’ın şikayeti ve sunduğu belgeler üzerine EPDK da inceleme başlattı.

CHP'li Tanal'ın 'hayali fatura' iddiası doğrulandı

Yıllardır memleketi Şanlıurfa’da ‘hayali’ elektrik faturaları düzenlenip vatandaşa gönderildiğini dile getiren CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Şanlıurfa’da ve diğer GAP illerinde elektrik hizmeti sunan DEDAŞ görevlilerince kesilen Temmuz 2018 tarihli elektrik faturalarını Meclis kürsüsünden gösterip, “Pırasa doğrar gibi fatura kesmişler” ifadesini kullanmıştı.

DEDAŞ ÇALIŞANI İŞTEN ATTI

CHP’li Tanal haklı çıktı. Düzmece fatura iddiaları üzerine bir DEDAŞ çalışanının görevine son verilirken, Tanal’ın şikayeti ve sunduğu belgeler üzerine EPDK da inceleme başlattı.

BAKANLIK TARAFINDAN TANAL BİLGİLENDİRDİ

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 11 Kasım 2020 tarihli toplantısında, memleketi Şanlıurfa’nın elektrik sorunu ve ‘hayali fatura’ iddialarına ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e yönelttiği sorular, Bakanlığa bağlı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yazılı olarak cevaplandırıldı.

Bakanlıktan Tanal’a verilen yanıtta, “Şirketten (DEDAŞ) alınan bilgilere göre; 1 dakika arayla oluşturulduğu ifade edilen faturalar 2018 yılı Temmuz ayında bir çalışanın oluşturduğu faturalar olup bunun tespit edildiği zaman bu fiili gerçekleştiren personel işten çıkarılarak, faturalarda gerekli düzeltmeler yapılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Bakanlığın cevabında ayrıca, Tanal’ın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) ulaştırdığı belgeler üzerinde gerekli incelemelerin yapılacağı belirtildi.

KOMİSYON TOPLANTISINDA TEKRAR GÜNDEME GETİRDİ

Aslen Şanlıurfalı olan CHP’li vekil Mahmut Tanal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2021 bütçesinin görüşüldüğü komisyon toplantısında, Bakan Fatih Dönmez’e Şanlıurfa’da neden sürekli elektrik kesintisi yaşandığını sormuştu. Konuşmasına devam eden Tanal, kayıp-kaçak oranlarının ayrı ayrı belirtilmesi gerektiğini kaydederek, “Kayıpların, kaçakların oranı ayrı ayrı belirtilebilmeli. Aksi taktirde vatandaş şirketlerin yapmamış olduğu yatırımlardan dolayı zan altında bırakılmakta, şaibeli duruma getirilmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

Elindeki Şanlıurfalı abonelere ait faturaları gösteren Tanal, özel elektrik şirketince kesilen ‘hayali faturalar’ iddiasını tekrarlayarak, şunları aktarmıştı:

“Bu, bakın, pırasa gibi Sayın Bakanım, elimde faturalar var. Bu pırasa gibi faturalarla… Siz bir dakika içerisinde Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinden Viranşehir’e gidemezsiniz, Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinden Akçakale’ye bir dakika içerisinde gidemezsiniz.

Bunların hepsinde birer dakikayla faturalar kesilmiş; bu ne demektir? Yerinden oturmuş pırasa doğrar gibi fatura kesilmiş durumda demektir. Peki, bu faturayı kesen kişinin sicil numarası aynı, adresler farklı, ilçeler farklı…

Kaldı ki şimdi, burada, aşağı yukarı 50-60 arkadaş burada bir arada çalışıyoruz. Bizim evlerimizde hepimizin kullanabileceği elektrik faturalarının 83 lira, 83 lira 20 kuruş, 84 lira veya 90 lira, 91 lira şeklinde gelebilmesi imkânsızdır, hayatın doğal akışına aykırıdır.

Burada şirketlerle ilgili Bakanlık ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu denetim yapmıyor. Bakın, denetim yapılmadığının göstergesinin yine bir fotokopisini belgeyle size ibraz edeceğim. Sizin de bu işin peşini bırakmayacağınıza inanmak istiyorum.”

VATANDAŞ HAKETMİYOR

Yine toplantıda eski bir DEDAŞ çalışanının savcılık ifadesinden bahseden Tanal, “Cumhuriyet savcılığı araştırmayı yapmıyor, tahkikatı yapmıyor, takipsizlik kararını veriyor. Yazık günahtır. Vatandaş bunu hak etmiyor” ifadelerini kullanmıştı.