CHP'li Özel'den Soma uyarısı: Vakalar hızla artıyor, madenlerde çalışma durdurulmalı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Soma'da madenlerde çalışan işçiler arasında koronavirüs vakalarının hızla arttığını belirterek "Madenlerdeki çalışmaları durdurup, tüm madencileri evlerinde karantinaya alıp teması kesmezsek, belki birkaç hafta sonra çok geç olacak" uyarısında bulundu.

CHP'li Özel'den Soma uyarısı: Vakalar hızla artıyor, madenlerde çalışma durdurulmalı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Manisa’nın Soma ilçesinde koronavirüs vakaların hızla arttığına belirterek “Soma, corona virüsü salgını noktasında kırmızı alarm veriyor. Birkaç hafta sonra çok geç olacak ve Soma Türkiye’nin çok üzerinde bir vaka sayısıyla karşı karşıya kalacak.” ifadelerinde bulundu.

‘KAPASİTE ÜSTÜ ÇALIŞTIRILIYORLAR’

CHP’li Özel, yaptığı yazılı açıklamada Soma’da 12 bin 800 maden işçisinin 3 vardiya halinde çalışmaya devam ettiğine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

“Soma’nın Kınık sınırında bulunan bir maden ocağı, İzmir Valiliği’nden aldığı ve hangi mevzuata dayandırıldığı bilinmeyen özel karantina izniyle, işçileri 7 gün 24 saat madende konaklatıyor. Geçtiğimiz günlerde Soma’da ölümlü bir iş kazasının yaşandığı madenin bile üretimini artırdığı bir süreçle karşı karşıyayız. Şu anda madenlerde üretimin durabileceği olasılığı nedeniyle, işverenler tarafından madenler kapasite üstü çalıştırılıyor.”

Maden ocaklarında işin yapısı gereği işçilerin burun buruna çalıştığını vurgulayan Özel, “Maden ocakları bu temasın engellenmesinin mümkün olmadığı yerler. Madenciler, havalandırması çok düşük, çok dar bir alanda sık ve yoğun bir efor sarf ederek, küçücük galerilerin içinde sosyal mesafe kuralları hiçe sayılarak çalışıyorlar. Madenlerde sosyal mesafenin kesilmesi ne yazık ki mümkün değil” dedi.

AKCİĞER HASTALIKLARI, FİLTRESİZ TERMİK SANTRAL… RİSK BÜYÜK, VAKALAR ARTIYOR

CHP’li Özel açıklamasında ayrıca şu ifadelerde bulundu:

“Madencilerin akciğer hastalıkları yönünden ciddi risk grubunda oldukları biliniyor. Ayrıca Soma’da filtresiz çalışan termik santral yüzünden de bütün Soma ile birlikte ikinci bir riski de taşıyorlar. Haftalar önce bu madenlerde çalışmanın durdurulması gerekiyordu. Başta Yeni Anadolu ve İmbat olmak üzere birkaç gündür gelen Soma’daki madenlerden koronavirüs pozitif haberlerinde ciddi artışlar var. Soma’daki aile hekimleri, pozitif vakalar nedeniyle takip edilen hasta sayılarının her gün ikiye katlanarak arttığını, her bir aile hekiminin pozitif vakalarla temaslı 40 ila 60 vatandaşla ilgilendikleri, bunların tamamının madenci ya da madenci ailelerinden oluştuğu ifade ediliyor.”

‘ÜCRETSİZ İZNE AYIRIRLAR DÜŞÜNCESİYLE HASTALIĞI GİZLİYORLAR’

”Madenciler, iki asgari ücret aldıkları için ve kısa çalışma ödeneği ya da ücretli izin gibi yasal düzenlemelerde bu durum gözetilmediğinden, hastalanıp karantina altına alınmalarının ya da ücretsiz izne ayrılmalarının ciddi gelir kayıpları oluşturacağını düşündükleri için bu durumu gizleme eğilimine girebiliyorlar.

Madenciler ayrıca akciğer tomografisinde teşhis konulması durumunda, bu teşhisin bir daha madende çalışmasına engel oluşturacağını düşünüyorlar. Bugünlerde Soma’da pozitif çıkan vakaların temas ettiği kişilerin belirlenmesi sırasında, madencilerin ‘Sakın benim ismimi verme’ şeklinde arkadaşlarından ricada bulundukları biliniyor. Bu nedenle testleri pozitif çıkan kişiler, temas ettiklerinin isimlerini vermeleri durumunda arkadaşlarına kötülük yapacaklarını düşündüklerinden bu isimleri gizleyebiliyorlar.”

‘MESLEK HASTALIĞI GÜVENCESİ VERİLMELİ, ÇALIŞMALAR DURDURULMALI’

“Soma kırmızı alarm veriyor. Madenlerde üretim amaçlı çalışmaların durdurulması, madencilere işsiz kalmayacaklarının ve koronavirüsün meslek hastalığı olarak sayılacağının güvencesinin verilmesi gerekiyor. Bölgedeki sağlık çalışanlarının da uyarıları doğrultusunda, madenlerdeki çalışmaları durdurup, tüm madencileri evlerinde karantinaya alıp teması kesmezsek, belki birkaç hafta sonra çok geç olacak ve Soma Türkiye’nin çok üzerinde bir vaka sayısıyla karşı karşıya kalacak” şeklinde konuştu.