CHP'li Baltacı: Halkın bütçesi halk için harcanmalı

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı: Damadın sırtını 47 bin TL’lik altın varaklı kalorifer peteği ile ısıtan iktidar için #EvdeKal demek kolay. Oysa Bayburt Grup'un şantiyesinde işçiler ekmek arası ıspanak yiyor.

CHP'li Baltacı: Halkın bütçesi halk için harcanmalı

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili yaptığı açıklamada ,” İktidar için evde kal demek kolay. Çünkü iktidarın gündeminde çalışanlar yok” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs salgınında vaka sayısı ve can kaybının artarak devam ettiğini söyleyen Milletvekili Hasan Baltacı, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Damadın sırtını 47 bin TL’lik altın varaklı kalorifer peteği ile ısıtan iktidar için #EvdeKal demek kolay. Oysa Bayburt Grup’un şantiyesinde işçiler ekmek arası ıspanak yiyor. Çünkü iktidarın gündeminde çalışanlar yok. İktidar bu olağanüstü durumda bile kendi gündemini takip ediyor. Hazır toplum salgına odaklanmışken İktidar Kanal İstanbul ihalesi yapabiliyor, cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti yapanlar için af yasası hazırlayabiliyor.

Oysa yapılması gereken ortada;

  • Geliri olmayan hiçbir aile kalmaması için aile sigortası hayata geçirilmeli,
  • İşten çıkartmalar yasaklanmalı,
  • Ücretli izinler teşvik edilerek devlet tarafından maaş desteği verilmeli,
  • Çalışmak zorunda olanlar için, sosyal mesafe kuralları uygulanmalı, koruyucu önlemler alınmalı ve iş yerlerinde sağlık denetimleri artırılmalıdır.
  • Çalışanlar için, ücretsiz ve düzenli olarak dezenfektan ve maske temin edilmelidir.

İşçilere ve halkımıza çağrımdır; Bu artık hayatta kalma mücadelesidir. Bu düzen hepimizi öldürmeden önce, mücadeleyi ortaklaştırmanın, dayanışmayı arttırmanın tam zamanıdır.”

“HİSARCIKLIOĞLU’NUN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ”

“Koronavirüs salgınında maalesef vaka sayısı ve can kaybımız artarak devam ediyor. Aynı zamanda bu süreç her kesimi hem psikolojik hem de ekonomik olarak yıpratıyor. Var olan ekonomik kriz de hızla derinleşiyor. Bugünlerde en çok sağlık ve ekonomi politikalarında şeffaflığa, kapsayıcılığa ve güvene ihtiyacımız var. Ancak iktidarın ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ paketi işçiyi, çiftçiyi, esnafı ve yoksulu korumuyor çünkü kapsayıcı değil. Çoğu Avrupa ülkesi halkı için çok ciddi bütçeler ayırırken, AKP iktidarının açıkladığı program sadece Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun yüzünü güldürmüştür.

“EZİYET PAKETİ”

“Bunun en son örneği, Halkbank’ın esnaf destek paketidir. ‘Ayrımsız kredi veriyoruz’ açıklamasından sonra bankaya giden esnaf eli boş dönüyor. Çünkü istenilen şartları sağlamak zaten borç içindeki esnaf için mümkün değil. Kredi alabilmek için her şeyden önce kredi notunuzun yüksek olması lazım. Ayrıca Halkbank’tan, Kredi Kefalet Kooperatifi ve KOSGEB gibi kurumlardan son 5 yılda bu kapsamdaki bir destekten yararlanmamış olmanız lazım. Yetmiyor mali verilerinizin de istenilen şartları sağlaması lazım. Bir de üstüne aynı şartları sağlayan kefil bulmanız gerekiyor. Bunun adı destek paketi değil, olsa olsa eziyet paketidir.

“HALKIN BÜTÇESİ HALK İÇİN HARCANMALI”

“Halbuki devlet bugünler için vardır. Yapılması gereken çok basit…Ayrım gözetmeksizin,tamamı için sicil affı getirilerek esnafın krediye kolay ulaşabilmesinin yolu açılmalıdır. En az 1 yıl geri ödemesiz sıfır faizle kredi imkanı sunulmalı, faaliyetleri geçici olarak durdurulan esnafın kira borcu, belirli bir süre Cumhurbaşkanı kararıyla yedek ödenekten karşılanmalıdır. Halkın bütçesi halk için harcanmalıdır.”