CHP'li Bakan: İstanbul'un işgalinde baroları bölmek istediler, siz gerçekleştirdiniz

CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, çoklu baro fikrinin ilk AKP'nin fikri olmadığını belirterek "Yüz yıl önce emperyalistler İstanbul’un işgalinde baroları bölmeyi düşündüler, yüz yıl sonra siz onu gerçekleştiriyorsunuz" ifadelerinde bulundu.

CHP'li Bakan: İstanbul'un işgalinde baroları bölmek istediler, siz gerçekleştirdiniz

“Çoklu baro” düzenlemesi baroların tüm itirazlarına karşı AKP ve MHP oylarıyla kabul edilerek TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, “Baroların bölünmesi, çoklu baro ilk sizin fikriniz değil, hep ‘FETÖ’ falan deniyor ama FETÖ’den önce, yüz yıl önce emperyalistler İstanbul’un işgalinde baroları bölmeyi düşündüler, yüz yıl sonra siz onu gerçekleştiriyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

Bakan, şunları söyledi:

“Baro başkanları 24 Haziran’dan beri bir mücadele içinde. 24 Haziran’da geldiler, Mecliste bizimle görüştüler, ‘Burada bir yasa tasarısı bile yok’ dediğiniz günlerde savunma yürüyüşü yaptılar. Ben bir hukukçu, avukat milletvekili olarak söylüyorum, başkentin girişinde yirmi yedi saat aç, susuz, bekletilen o baro başkanları sadece bizim meslek kuruluşlarımızın başkanı değildi. Orada bekletilenler bizim sıra arkadaşlarımızdı.

Orada fiziki müdahaleye tabi tutulan baro başkanı, sadece baro başkanı değildi, bizim cübbemizi beraber giydiğimiz, avukatlık yeminimizi beraber ettiğimiz arkadaşımızdı. Burada dört gün, dört gece Mecliste sabahlara kadar bizim grubumuzdan da 100’ün üzerinde milletvekili komisyonda konuştu. Biz konuşurken kapının önünde bekleyenler, bizim, duruşma salonlarında, adliye koridorlarında birlikte, yan yana, omuz omuza duruşmalara girdiğimiz, bazen karşı karşıya, bazen yan yana olduğumuz arkadaşlarımızdı.

Arkadaşlarımız; Cerattepe’de, Kaz Dağları’nda, Munzur Vadisi’nde doğa hakları için, çevre için mücadele eden arkadaşlarımız. İstismar edilen çocukların, evlatlarımızın yanında olan arkadaşlarımız. Kadın cinayetlerinde, kadına şiddette onların yanında olan arkadaşlarımız. Otuz yıllık, kırk yıllık avukatlar TOMA’ların arkasında, barikatların arkasında -kendiyle ilgili değil- bu halk için, bu ülkenin adaleti için, demokrasi için, hukukun üstünlüğü için mücadele ediyor.

Benim vicdanım sızlıyor şu an yaşanan duruma. Onun için hukukçu arkadaşlarıma söylüyorum: Sizin hiç mi vicdanınız sızlamıyor? Adalet duygunuzu yitirdiniz, vicdanınızı da mı yitirdiniz?”

“Baroların bölünmesi, çoklu baro ilk sizin fikriniz değil. Hep ‘FETÖ’ falan deniyor ama FETÖ’den önce, yüz yıl önce emperyalistler İstanbul’un işgalinde baroları bölmeyi düşündüler. Yüz yıl sonra siz onu gerçekleştiriyorsunuz. Etnik kimliğine göre, inancına göre, siyasal düşüncesine göre barolar oluşacak. Yani çoklu baro sistemi Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısına ihanettir! Baro başkanları sadece adaleti, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmuyor, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısını savunuyor. Baro başkanı arkadaşlarımız vatan savunması yapıyor, biz de burada muhalefet milletvekilleri olarak vatan savunması yapıyoruz.”