CHP ve HDP'den üç ismin vekilliği düşürüldü

Meclis Genel Kurulu’nda bir CHP’li, iki HDP’li ismin milletvekilliğinin düşürüleceği öğrenildi.

CHP ve HDP'den üç ismin vekilliği düşürüldü

Meclis Genel Kurulu’nda CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP’li iki vekilin, haklarında kesinleşmiş hapis cezaları bulunduğu gerekçesiyle düşürülmesi gündeme alındı.

Üç milletvekili hakkındaki kararın az sonra Meclis Genel Kurulu’nda okunacağı ve böylece vekilliklerinin düşürüleceği öğrenildi.

TEZKERE OKUNDU, VEKİLLİKLER DÜŞÜRÜLDÜ

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ve CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında kesinleşmiş cezalarla ilgili fezlekelerin Meclis Genel Kurulu’nda okunmasıyla, milletvekillikleri düşürüldü.

KILIÇDAROĞLU’NDAN AÇIKLAMA

Karar sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan bir açıklama geldi. Kılıçdaroğlu, “Enis Berberoğlu’nun Milletvekilliğinin düşürülmesi, içinde yaşadığımız 20 Temmuz Sivil Darbe sürecinin bir sonucudur, millet iradesinin yok sayılmasıdır. Adaleti, hakkı ve hukuku sağlamak için demokrasi mücadelesine devam edeceğiz.” dedi.

AKP’DEN CAHİT ÖZKAN KONUŞTU

3 milletvekili hakkındaki fezlekelerin Genel Kurul’a getirilmesiyle ilgili lehte konuşma yapan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, “Kesinleşmiş yargı kararının AYM ya da AİHM’de yargılamaya konu olması acaba Meclis Başkanlığı’nın parlamentonun yapması gereken görevi engeller mi engellemez mi buna bakmak lazım. İç hukuk mekanizmasında karar kesinleşmiştir” diye konuştu.

HDP GRUP BAŞKANVEKİLİ BEŞTAŞ: BU İKTİDAR DARBECİDİR

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Cahit Özkan’ı Balyoz davasındaki hukuksuzluklarından iyi biliyoruz. Bu iktidar darbecidir, bu iktidar hukuku esas almıyoruz. Bu iktidarın parlamentoyla halk iradesiyle hiçbir işi kalmamıştır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan CHP ve HDP gruplarından vekiller kararı Genel Kurul Salonu’nda sloganlar atarak protesto etti.

BERBEROĞLU’NDAN İLK AÇIKLAMA

Enis Berberoğlu kararın ardından bir açıklama yaptı ve “Demokrasi için bir bedel ödenecekse önce CHP’liler öder” dedi.

Kalan 18 aylık cezası için teslim olacağını bildiren Berberoğlu, “TBMM’de milletvekilliğim düşürüldü ve kalan cezamın infazına devam edilmesi kararlaştırıldı. Kalan 18 aylık cezam için teslim olacağım. Bu karar bana hiçbir şekilde sürpriz olmadı. Çünkü Türkiye’de demokrasi koşullarında düzelme yok. Bana da isabet edecek demokrasi piyangosu beklemek olmazdı. Genel Başkanımızın ifade ettiği gibi demokrasi için bedel ödenecekse önce CHP’liler öder” ifadelerini kullandı.