Centerra Gold, Kapadokya’nın göbeğinde doğal kayaçları parçalayarak altın arayacak!

"Dünya mirası olan, kaya yapıları ile meşhur Kapadokya’nın göbeğinde doğal kayaçları parçalayarak altın çıkarmak için kolları sıvadılar"

Centerra Gold, Kapadokya’nın göbeğinde doğal kayaçları parçalayarak altın arayacak!

İç Anadolu Çevre Platformu (İÇAÇEP) Kapadokya’da yapılması planlanan altın arama çalışmalarına ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

“Dünya mirası olan, kaya yapıları ile meşhur Kapadokya’nın göbeğinde doğal kayaçları parçalayarak altın çıkarmak için kolları sıvadılar” denilen açıklamada, çalışmanın Kanadalı Centerra Gold şirketi tarafından yürütüldüğü ifade edildi.

Centerra Gold’un altın arama çalışmalarına yöre halkının elleriyle diktiği ağaçları sökerek başladığına dikkat çeken İÇAÇEP’in açıklamasında “Kırgızistan’da siyanürle 5 bin insanın zehirlenmesine yol açtığı iddia edilen bir firma, Kapadokya için büyük tehlike arz etmektedir” ifadeleri yer aldı.

İÇAÇEP’in basın açıklaması ise şöyle:

“Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nce İç Anadolu Bölgesinde 234 Maden arama ruhsatı verildiği basında yer aldı. Bu maden arama ruhsatlarının İç Anadolu Bölgesi İllerine dağılımı şöyledir. Aksaray 2, Nevşehir 5, Kırıkkale 6, Çankırı 7, Karaman 8, Niğde 9, Kırşehir 10, Ankara 14, Yozgat 14, Konya 20, Kayseri 27, Eskişehir 39, Sivas 73

İç Anadolu Çevre Platformu olarak öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İl Müdürlüklerince yürütülecek Çevresel Etki Değerlendirmesi ( ÇED) çalışmalarının titizlikle yürütülmesini bekliyoruz. Son dönemde sıkça rastladığımız ormanlık alanlar, milli parklar, tabiat parkları vb korunan alanlarda maden arama izni verilmemelidir.

Bir diğer önemli konu; MAPEG’in verdiği arama ruhsatları haritalarına bakıldığında birbirine çok yakın arama ruhsatları görülmektedir. Aynı dağ ve alanda birbirine çok yakın olarak verilen bu maden aramaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca; tek tek ÇED yaptırmak yerine, o dağ ve bölge için 08.Nisan.2017 Tarih ve 30032 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği” uygulamalarına gidilmelidir.

Kapadokya’nın Kayaları Altından Değerlidir, Bölge, toplumsal maliyetini de içine alan STRATEJİK ÇED kapsamında değerlendirilmelidir.”