Çavuşoğlu'nden 'Yunanistan' açıklaması: Savaş nedeni

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ''Yunanistan Ege'de sınırlarını 12 Mil'e çıkartamazlar. Bu bir savaş nedenidir.'' açıklamasında bulundu.

Çavuşoğlu'nden 'Yunanistan' açıklaması: Savaş nedeni

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı canlı yayında Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

”Biz haklarımız çerçevesinde Doğu Akdeniz’de sondaj çalışmalarına başladık. Biz ne zaman sondaj çalışmalarına başladık, Yunanistan o zaman gürültüyü kopardı. Daha sonra da Rum kesimi. Bu iki ülke de arkasına Avrupa’dan destekler aldı. İspanya ve Almanya arabuluculuk yapmak istedi, haklarımızı yedirmeden diplomasi ile çözmek için bazı kararlar aldık. Biz sorunların diplomasi ile çözülmesini istiyoruz.”

“Barış Pınarı Harekatı ve Libya’nın darbeye direnişi Fransa’nın planlarını bozdu. Fransa devamlı olarak Yunanistan’ı destekliyor ve NATO’nun çöktüğünü vurguluyor. Avrupa’da lider konuma geçmek için oynayan Fransa, kendi ordusunu kurma çabasında.”

“Doğu Akdeniz’deki gerilimi Türkiye’nin üstüne yıkmak isteyenler var. Avrupa Birliği’nin yaptırım tehditleri karşısında birçok Avrupa ülkesi ile görüştük. Bizim haklılığımızı kabul ediyorlar.”

“Yunanistan kendi hakları olan yerde istediği gibi çalışır. Bizim bir alakamız yok. Ancak Ege’de sınırlarını 12 Mil’e çıkartamazlar. Bu bir savaş nedenidir.”

“Yunanistan geçmişten günümüze anlaşmaları ihlal etmiştir. Şartlar değişti diye bir bahane olamaz. O zaman şartlar değişti diye bir adım atarsam AB’ye gidip Türkiye bize güç gösterisi yaptı diyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar bizim Kıbrıs’taki garantörlüğümüzü değiştirmez. Bunların yaptıkları bizi rahatsız etmeye yönelik adımlardır. Biz de böyle eylemlere taviz vermedik, vermeyiz. Doğu Akdeniz’de nasıl gereken adımları attıysak, bize karşı hamleler olduğu sürece gereken adımları tekrardan atmaya hazır olduğumuz bilinmeli. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatları bu yöndedir.”

‘YUNANİSTAN’IN İKİYÜZLÜLÜĞÜ’

”Biz ne zaman bir adım atsak Yunanistan aksine bir hamle yapıyor. Biz yeni okullar açmaya devam ettikçe, örneğin Bozcaada’daki, Yunanistan Türk okullarını kapatıyor. Yunanistan insanlıktan ve insanların faydalarından söz ediyor ancak kendisinden olmayanlara neler yaptıkları ortada. Bu da Yunanistan’ın ikiyüzlü olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak bilinmelidir ki soydaşlarımızı yalnız bırakmamız söz konusu değildir.”

”Navtex’lerin devam edeceği sinyalini veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Açıktan karaya gelerek çalışmaları, araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Oruç Reis bölgede 90 gün daha çalışmaya devam edecek” dedi.”