Çavuşoğlu: Kendi ihtiyacımız olmasına rağmen 34 ülkeye ekipman yardımı yaptık

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin koronavirüs salgını nedeniyle bazı ülkelere yaptığı yardımlarla ilgili konuşurken Türkiye'deki duruma ilişkin bir itirafta bulundu.

Çavuşoğlu: Kendi ihtiyacımız olmasına rağmen 34 ülkeye ekipman yardımı yaptık

Bakan Çavuşoğlu, Washington DC merkezli “düşünce” kuruluşları Atlantic Council ve Türk Miras Vakfının (THO) ortaklaşa düzenlediği ve video konferans üzerinden yapılan “Yarını belirlemek için bugün ne yapılmalı?” başlıklı panelde konuştu.

Koronavirüs salgınına karşı Türkiye’de yapılanlardan bahseden Bakan Çavuşoğlu, salgının ortaya çıkışıyla yurt dışındaki vatandaşların ülkeye getirilmesi için Dışişleri Bakanlığı bünyesinde koordinasyon ve destek merkezi kurulduğunu söyleyip “70’ten fazla ülkeden 25 binden fazla vatandaşımızı ülkemize getirdik. Burada bize çok yardımcı olan ülkelere teşekkür ederim. Şimdi de 50’den fazla ülkeden, 25 bin civarından vatandaşımızı getirmeye hazırlanıyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin salgın döneminde de “Girişimci ve İnsani Dış Politikası”nı devam ettireceğini belirten Çavuşoğlu, “Kendimizin tıbbi ekipman ihtiyacı olmasına rağmen İngiltere, İtalya ve İspanya gibi önemli müttefiklerimizin de aralarında bulunduğu 34 ülkeye yardım elimizi uzattık. Bunları da siyasi endişelerle yapmadık.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, “Şu ana kadar 104 ülkeden yardım talebi aldık ancak şu anda ne yazık ki hepsinin talebini karşılayamıyoruz. Ona rağmen şu anda Çin ve ABD’nin ardından, dünyada en çok yardım yapan 3. ülkeyiz.” iddiasında bulundu.