Çavuşoğlu: Hafter güçleri Trablus sokaklarına gelirse kan dökülür

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, '2019 Değerlendirme Toplantısı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu: Hafter güçleri Trablus sokaklarına gelirse kan dökülür

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in ölümüyle ilgili konuşan Çavuşoğlu, “ABD-İran gerilimini azaltmak için diğer ülkelerle çalışmaya devam edeceğiz. İlgili taraflarla temas halindeyiz. İngiltere Başbakanı, Almanya Şansölyesi ile ilerleyen günlerde Sayın Cumhurbaşkanımız görüşecekler. Süleymani’nin öldürülmesi bölgemizin barışı için ciddi bir risk olmuştur” dedi.

Libya ile ilgili açıklamalarda da bulunan Çavuşoğlu şunları kaydetti:

“2019’da Rusya ile ilişkilerimiz daha da ilerledi. Birlikte sürdürdüğümüz projelerin hayata geçmesi bakımından önemli bir yıl oldu. 8 Ocak’ta TürkAkım projesinin açılışını gerçekleştireceğiz. Rusya ile her şey iyiye gidiyor mu derseniz anlaşamadığımız noktaların olduğunu söyleyebiliriz. Gerek Suriye içinde gerekse Kırım gibi konularda ve Karadeniz’de anlaşamadığımız noktalar var. Şimdi Libya’da da iki önemli aktör haline geldik. Anlaşamadığımız noktada diyaloğun devam etmesi önemli. Libya ile ilgili bir ateşkesin sağlanmasında ikili düzeyde de Rusya ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hafter güçleri Trablus sokaklarına gelirse kan dökülür.”

2019’un Kıbrıs için sakin bir yıl olduğunu ifade eden Çavuşoğlu: “2019 yılında Kıbrıs’ta sakin bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Kıbrıs’da kalıcı bir çözüm için neden bir mesafe katedilemedi? Sorunun sebebi Rum kesiminin Kıbrıs Türkleriyle hiçbir şeyi paylaşmak istememesidir. Siyasi eşitliği kabul etmesidir. Biz hiçbir çözüm modelinde ısrar etmiyoruz ama bize dayatılmasına da karşıyız. Müzakere çerçevesinde dönüşümlü başkanlık, artı bir pozitif oy dahil siyasi eşitliği oluşturacak maddelerin o belgede olması gerekiyor.” dedi.