Çavuşoğlu: Fransa NATO'yu yanılttı, özür dilemeli

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fransa'ya Libya konusuyla ilgili tepki gösterip NATO'dan 'özür' dilemesi çağrısı yaptı.

Çavuşoğlu: Fransa NATO'yu yanılttı, özür dilemeli

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell ile Ankara’da gerçekleşen görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı.

Libya konusuyla ilgili Fransa’ya tepki gösteren Mevlüt Çavuşoğlu, “Fransa çok açık net silah yardımı yapıyor, desteği veriyor. Şimdi sahada kaybedince agresifleşerek bunun acısını da Türkiye’den çıkartmaya çalışıyor. En son Doğu Akdeniz’de taciz iddiasında bulundu. Bunun doğru olmadığını biz ispatladık. NATO ve AB bunu söyleyemez ama biz çok açık söylüyoruz. Fransa burada dürüst davranmadı. Fransa’nın açık ve net şekilde Türkiye’den özür dilemesi gerekiyor. AB ve NATO’dan da özür dilemesi lazım onları da yanılttığı için.” dedi.

Avrupa Birliği’nin seyahat için güvenli ülkeler listesiyle ilgili de konuşan Bakan Çavuşoğlu, “AB’nin bir güvenli ülkeler listesi var. AB, objektif kriterler çerçevesinde bir karar alsaydı buna büyük bir saygı duyardık. Ama AB, bu kriterlere hiç uymayan bazı üye ülkelerin bastırmasıyla Afrika ve ötesinde bazı hiç şeffaf bilgiler gelmeyen ve korona bakımından durumu çok vahim ülkeleri güvenli listeye alıp Türkiye’yi almadıkları zaman adil davranmadıklarını söylemek bizim hakkımız. Almanya’da buranın öncülüğünde en azından aşamalı bir adım atacağınızı düşünüyoruz. Bu konuda da AB’nin hakkaniyetli düşünmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB ile ilişkileri için ise “Türkiye ve AB arasındaki ilişki, Türkiye ile AB üyeleri arasındaki ilişkiler daha çok önem kazanıyor. Sayın Borrell’in de çabalarını görüyoruz ve teşekkür ediyoruz. Elbette AB’den beklentilerimiz var. Sayın Cumhurbaşkanımızın, sayın Şansölye Merkel ile bu yönde gerçekleştirdiği telekonferanslar hakkında malümatımız var. Son derece verimli geçtiğini söyleyebiliriz. AB’nin taahhüdü olan gümrük birliğinin güncellenmesi, vize serbestisi ortak beklentimiz ve hepimizin yararınadır. Almanya dönem başkanlığını üstlendiği diye tüm meseleler çözülecek değildir. Şu anda aramızda arzu etmediğimiz sorunlar var. Ve üstesinden birlikte gelmemiz gerekir. Siyasi saiklerle değil objektif kriterler çerçevesinde Türkiye’ye yaklaşmasını arzu ediyoruz. İlişkilerimizi rehin alan Rum kesimi ve Yunanistan var. Bu AB ve Türkiye için haksızlık. Son zamanlarda da açık söyleyeyim Fransa var.” diye konuştu.