Çamlıca Camisi’ne giden 'özel metro' hattı Bakanlığa devredildi

Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olan Büyük Çamlıca Camisi'ne giden raylı sistem hattını yapımı Cumhurbaşkanlığı kararı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na devredildi.

Çamlıca Camisi’ne giden 'özel metro' hattı Bakanlığa devredildi

“Çamlıca Camisi’ne özel metro” şeklinde daha önce kamuoyuna yansıyan “Büyük Çamlıca Raylı Sistem Hattı” Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca yapılacak. Hattın yapımının Bakanlık tarafından yapılmasıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.

Altunizade’den Çamlıca tepesine uzanacak, seyahat süresi 5 dakika olarak hesaplanan 3,6 kilometrelik metro hattının yapımı, sürpriz bir kararla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildi. Geçmişte çeşitli eleştirilere konu olan, “VIP tünel”, “Çamlıca Camisi’ne özel metro” şeklinde kamuoyuna yansıyan raylı sistem hattı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin(İBB) 2023 sonrası yapılacak metro projeleri arasında bulunuyordu. Raylı sistem uzmanları bu kadar kısa bir mesafede yay şeklindeki bir metro hattının, metroların doğasına aykırı olduğunu savunuyor. Ayrıca söz konusu güzergahta şimdilik metro gerektirecek bir yolculuk talebinin de olmadığı hesaplanıyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile Resmi Gazete’de yayınlanan kararda, Büyük Çamlıca Raylı Sistem Hattı ile ilgili olarak şöyle denildi:

“Ekli ‘Şehir İçi Raylı Ulaşım Sistemleri, Metrolar ve Bunlarla İlgili Tesislerin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca Üstlenilmesi, Devralınması ve Tamamlanmasını Mütekapi Devri ile İlgili Şartların Belirlenmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar’ın yürürlüğe konulmasına, 655 sayılı Ulaştırma ve Altyapı Alanına ilişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 15 inci maddesi gereğince karar verilmiştir.”

DEĞİŞİKLİK KARARI

Cumhurbaşkanlığı kararının ekinde yer alan değişiklik kararında ise şöyle denildi:

“Madde 1- 25/10/2010 tarihli ve 2010/1115 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Şehir İçi Raylı Ulaşım Sistemleri, Metrolar ve Bunlarla İlgili Tesislerin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca Üstlenilmesi, Devralınması ve Tamamlanmasını Müteakip Devri ile İlgili Şartların Belirlenmesine İlişkin Kararın ek 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendine aşağıdaki alt bent eklenmiştir.

‘6) Büyük Çamlıca Raylı Sistem Hattı’

Madde 2- Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3- Bu Karar hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.”