Camileri Menderes yıkmış

Ümit Doğan, Adnan Menderes tarafından yıkılan cami ve tarihi eserleri belgeleri ile paylaştı.

Camileri Menderes yıkmış

Yandaş medyada sık sık Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’ye ilişkin yıllardır tekrarlanan ‘camileri yıktılar’ yalanları yine gün yüzüne çıktı. Atatürk ve İnönü’nün dönemine ilişkin ‘cami’ yalanına, yazar Ümit Doğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla cevap vererek, “Menderes 1956’da ‘İstanbul’u yeniden fethediyoruz’ sloganıyla İstanbul’da imar çalışmalarını başlattı. Şehri güzelleştirmek ve trafiği rahatlatmak amacıyla başlatılan bu faaliyetin sonunda tarihi eser katliamı yaşandı.” diye yazdı.

Ümit Doğan, 1950-60 yılları arasında sağcı-muhafazakar Demokrat Parti döneminin Başbakan’ı Adnan Menderes tarafından yıkılan cami ve tarihi eserleri belgeleri ile paylaştı.

“Atatürk ezanı yasaklamadı. İbadeti yasaklamadı. Aksine kolaylaştırdı. Dini hurafelerden, şeyh denilen düzenbazların elinden kurtardı. Camileri yıktırmadı, tamir ettirdi. Camileri yıktıran ne Atatürk’tü ne de İnönü. Menderes yıktırdı camileri. Hepsinin belgesini paylaştık” ifadelerini kullanan Ümit Doğan’ın belgeleriyle birlikte yaptığı paylaşımlar şöyle: