Büyükanıt öldü, ‘e-muhtıra’ kapatıldı

27 Nisan 2007 tarihli bildiriye ilişkin soruşturma, dosyanın tek şüphelisi olan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın hayatını kaybetmesinin ardından kapatıldı.

Büyükanıt öldü, ‘e-muhtıra’ kapatıldı

Soruşturma kapsamında 2012’de Büyükanıt hakkında suç duyurusunda bulunulmuş, 2015’te ise ifadesi alınmıştı.

“Şüpheli” sıfatıyla evinde talimatla ifadesi alınan Büyükanıt savunmasında, yaptıklarının hukuka uygun olduğunu söylemişti. Büyükanıt ifadesinde, darbe kastının olmadığını, yapılan işlemin anayasal düzeni ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ni koruma hassasiyetiyle yapıldığını savunarak kaleme aldığı metni muhtıra değil, basın açıklaması olarak nitelemişti. Savcılığa sunulan iki sayfalık yazılı savunmada, Büyükanıt, metni tek başına kendisinin yazdığını belirtmişti.

Büyükanıt, savunmasının devamında, “Bir kısım çevrelerce iddia edildiği şekliyle kesinlikle yürütme organına yönlendirilmiş bir muhtıra veya anayasamız ile teminat altına alınmış anayasal düzenimize yönelik bir girişim değildir” ifadelerini kullanmıştı. Büyükanıt, yazılı savunmasında, “Askeri darbe şeklindeki nitelendirmeyi de kesinlikle kabul etmem olanaksızdır” demişti.

SAVCILIK KAPATTI

Soruşturma sürerken, Büyükanıt, 21 Kasım 2019 tarihinde hayatını kaybetti. Dosyanın tek şüphelisi olan Büyükanıt’ın hayatını kaybetmesi nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 25 Aralık 2019 tarihinde, “soruşturma ve kovuşturma olanağı kalmadığı” gerekçesiyle takipsizlik kararı vererek dosyayı kapattı.