'Bütün kenti dezenfekte ettiğinizde canlı yaşamı kalmayacak'

Çevre örgütleri koronavirüse karşı sokakların kimyasal malzemelerle yıkanmasına tepki gösterdi.

'Bütün kenti dezenfekte ettiğinizde canlı yaşamı kalmayacak'

Koronavirüse karşı önlem olarak Türkiye’nin hemen her yerinde belediyeler sokakları dezenfekte ediyor.

Ancak uzmanlara göre bu, virüsün yayılmasını engellemediği gibi aksine yararlı bakterilere zarar verip ekosistemin dengesini bozarak başka virüslere davetiye çıkarmasına yol açıyor.

Konuyla ilgili olarak 29 çevre derneği ortak bildiri yayınladı. “Kimyasala Değil, Doğana, Bakterine Sahip Çık!” başlıklı metinde, “Su ve sabundan oluşan temel hijyeni hekimlerimiz topluma anlatmaya çalışırken kentin merkezini dezenfekte edilmesi gibi adımın sakıncalarını biliyoruz. Kent doğasının bir parçası olan kent meydanı ve parkların kent ekosisteminin bir parçası olduğunu biliyoruz. Ayrıca yaşamın bir parçası olan bakterileri yok etmenin mantıksızlığını da biliyoruz. Bütün kenti dezenfekte ettiğinizde canlı yaşamı kalmayacağını da biliyoruz” ifadelerine yer verildi.

“ŞOV YERİNE YOKSULLUĞU ÇÖZÜN”

“Böylesi bir dönemde temel hijyen yerine popüler bir göz boyama yapıldığını, kentin bir parçası olan ağaç ve sokak hayvanlarının düşünülmediğini hiç anlamıyoruz” ifadelerine yer verilen açıklama şu şekilde devam etti:

“ABD’de Çinlileri korona virüsü kaynağı olarak görüp saldıranlar ne ise, burada da hayatın bir parçası olan bütün mikroorganizmaları korona virüsü olarak görmek arasında fazla bir fark göremiyoruz. Bizler temel hijyen konusunu maskeleyen, takıntıyı öne çıkartan, topluma kafa karıştırıcı mesajlar veren bu şovlara karşıyız. Onun yerine yoksulların ve yaşlıların gıda sorunu çözülmesini, kentlerde mikrop yuvası olan atıkların azaltılmasını, temiz ve içilebilir içme suyu verilmesini daha önemli görüyoruz. O yüzden bakterilere, kentin ağaçlarına, hayvanlarına sahip çıkıyoruz. Herkesi korona virüsüne karşı doğayı ve toplumu savunmaya çağırıyor, bu kimyasal kirliliğin yol açacağı ekolojik yıkıma karşı çıkmaya davet ediyoruz.”