Bursa'da metal işçileri ayakta

"Patronlar 'ekonomi kötü, işler kötü' diyor. Biz işimize, işyerimize sahip çıkıyoruz ama bizi enayi yerine koymalarını da kabul etmeyiz. Biz sabırlıyız ama sabrımız taşarsa bugün olduğu gibi yollarda sel oluruz. MESS yöneticileri bizim sabrımızı zorlamayın, size rahat yüzü göstermeyiz."

Bursa'da metal işçileri ayakta

Metal işçileri ile metal patronlarının örgütü MESS arasında süren TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, metal fabrikalarında örgütlü DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Türk-İş’e bağlı Türk Metal ve Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş sendikaları, üst örgüt Küresel Sanayi İşçileri Sendikası’nın (IndustriALL) çağrısıyla MESS sözleşmesiyle ilgili ortak bir açıklama yapmıştı.

Bu toplantıda Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, 19 Ocak’ta Gebze’de miting düzeleyeceklerini belirtirken; Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak aynı gün için Bursa’da büyük bir miting yapacaklarını açıklamışlardı.

Bursa’da binlerce Türk Metal üyesi işçi ile beraber Türk-iş’e bağlı TÜMTİS, Kristal İş, Tek Gıda İş ve Yol İş sendikasına bağlı işçiler de miting alanında toplandı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, konuşmasında, “Metal işçileri, işçi hareketinin amiral gemisidir. MESS bu alanı bir görsün, kısa bir süre sonra bunun iki mislini Kocaeli’de toplayacaz” diye konuştu.

Atalay, “Bu alanda EYT’liler haber bekliyor. Kadroya geçmek isteyen işçiler haber bekliyor. Ocak ayında aldığımız ücreti nisanda, nisanda aldığımızı temmuzda almak istiyoruz. Bu vergi sistemi adaletli değil. Çok alandan çok, az alandan az vergi alınsın. Sesimize kulak verin, taleplerimizi kabul edin. Ülkemizde 5 milyona yakın mülteci var. 100 işçinin çalıştığı yerde 95 mülteci çalışıyor, kayıt dışı çalıştırıyor günlük 40 TL alıyor. Bu mültecilerin emek sömürüsüdür. Kayıt dışı çalışma ile ilgili çalıştay yapılmalıdır. Ülkeyi yönetenlere sesleniyorum; bu kangreni çözün. 40 senedir asgari ücreti Türk-İş yapıyor. Kötü olduğunda ihale bize kesiliyor. Bunu çözmeliyiz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak ise, “Eylemlere başladık kısa süreli iş durdurduk, yetmedi. Bugün buradayız, yetmediyse yarın yüz binlerle geleceğiz. Biz bu açıklanan enflasyonla sözleşme imzalamayız. Biz sizin yurt dışı tatilinizi, tenis topunuzu, parfümünüzü rüyamızda görmüyoruz. Bizi kandırmayın. Bizim karnımız ete aç, peynire zeytine aç ama sizin yalanlarınıza karnımız tok. Biz sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz. İşimiz olsun, çarklar dönsün, tezgahlar işlesin istiyoruz çok şey mi istiyoruz? Bu ülkede insanca yaşamak istiyoruz. Gelecek kaygısı olmadan yaşamak istiyoruz. Ürettik, kazandırdık artık biz kazanacağız” diyerek işçilere seslendi.

Metal patronlarına da seslenen Kavlak, “Çözüm bizim nasırlı ellerimizde, çözmeden de bu yoldan dönmeyeceğiz” dedi. Kavlak, “Patronlar ‘ekonomi kötü, işler kötü’ diyor. Biz işimize, işyerimize sahip çıkıyoruz ama bizi enayi yerine koymalarını da kabul etmeyiz. Biz sabırlıyız ama sabrımız taşarsa bugün olduğu gibi yollarda sel oluruz. MESS yöneticileri bizim sabrımızı zorlamayın, size rahat yüzü göstermeyiz. Eylemlere devam ederken işverenlerle görüşüyoruz, masada bu işi çözeceğimize inanıyoruz. Bu ucuz iş gücüne siz son vereceksiniz” ifadelerini kullandı.