Bursa Kirazlıyayla'da madencilik tesisi için kıyım sürüyor

Kirazlıyayla Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nedim Kekeç de Manifesto'ya süreci anlattı. Kekeç'in iddiaları ise hayli ciddi. Dernek Başkanı, köy muhtarının ilan etmekle yükümlü olduğu ÇED raporunu ilan etmediğini; bu yüzden köylülerin yasal itiraz sürecini kaçırdığını aktardı.

Bursa Kirazlıyayla'da madencilik tesisi için kıyım sürüyor

Bursa’nın Kirazlıyayla köyünde kapasite artırımı planlayan maden firması, köylülerin tepkisine rağmen projesini sürdürürken, Manifesto Kirazlıyayla’daki son durumu ve köylülerin tepkilerini görüntüledi.

Kirazlıyayla Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nedim Kekeç de Manifesto‘ya süreci anlattı. Kekeç’in iddiaları ise hayli ciddi. Dernek Başkanı, köy muhtarının ilan etmekle yükümlü olduğu ÇED raporunu ilan etmediğini; bu yüzden köylülerin yasal itiraz sürecini kaçırdığını aktardı.

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi’ne bölge halkından, meslek odalarından ve çevre örgütlerinden tepkiler sürüyor.

Meyra Madencilik, tepki toplayan Cevher Zenginleştirme ve Atık Barajı Tesisinin yapımına başladı. Çevre örgütleri ve halk sağlığı uzmanlarına göre tesisin, doğaya ve insan sağlığına ciddi etkileri olacak.

Tesiste hem yer altı hem de yer üstü sularının kullanılacağı, değerli maden ile değersiz madeni yıkama ve birbirinden ayırma işlemi sırasında oluşacak atıkların ise çevreye zarar vereceği değerlendirilirken, köylüler hep birlikte ağaçların kesildiği alana gelerek maden şirketini protesto ediyor.

Sokağa çıkma yasağı ve salgın bahanesiyle köylülerin bölgeye girişine engel olunurken; yasaklar şirketin çalışmasını engellemiyor. Köylüler şantiye bölgesine 10’ar 10’ar alınıyor.

Kirazlıyayla Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nedim Kekeç Manifesto‘ya şöyle konuştu:

“Bizler sokağa çıkma yasağına tabiiyiz, ancak şirket maden projesine devam ediyor. Köye gitmek için üç kontrolden geçiyoruz, kendi köyümüzde yabancı gibiyiz. Şantiye alanında barikat kurulmuş, jandarma ve çevik kuvvet o alana girilmesini engelliyor.

Yöneticilerden, kaymakamımızdan yürütülen projeye ilişkin halk için köylüler bir bilgilendirme rica ettik, ancak bu gerçekleşmedi.

Muhtarla ilgili askı sürecine ilişkin bir problem yaşadık. Kaymakamımız itiraz sürecinde neden itiraz etmediğimizi soruyor. Ben de diyorum ki “Sayın Kaymakamım, muhtarın cebindeki kağıdı biz nereden bilebiliriz”. Daha önceki muhtarlar bir proje olduğunda ya projeyi asıyorlardı ya da köy meydanında sesli bir şekilde okuyorlardı. Bu kez askı sürecinde bize bir bilgilendirme yapılmadı. Dolayısıyla itiraz sürecini kaçırmış olduk.

Muhtar en son ‘Var mı itirazınız? Madenin sahibi benim’ diye konuştu, bunun üzerine muhtarla köylünün bir diyaloğu kalmadı.

Biz kanuni çerçevede ne gerekiyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Şu an bize yapılan bir zulüm. Orası bizim tek yeşil alanımız.”

Meyra Madenciliğin bölgedeki çalışmaları başladıktan bu yana çevresinde ise çok ciddi güvenlik önlemleri alındı, jandarma kontrol noktaları kuruldu ve köylü haricinde köye girişler denetim altına alındı. Maden firmasına tepki gösteren köylülere, sürekli gözaltına almakla tehdit ettiği belirtilen Jandarma da müdahale ediyor.

Firmanın bir an önce bu çalışmayı durdurmasını isteyen köy halkına destek için TMMOB’a bağlı odalar, Bursa Barosu, Bursa Türk Tabipler Odası, DOĞADER ve KESK üyeleri de köye gitmişti. TMMOB, TTB ve barolar dahil olmak üzere çeşitli meslek odaları, akademik çevreler ve Kirazlıyayla köylülerinin mücadelesine destek veren çevre örgütleri, bu projenin hem çevreye hem halk sağlığına hem de köylünün doğal yaşam hakkına olumsuz etkileri olacağını savunuyor.

SALGINI DA FIRSAT BİLDİLER

30 Mart’ta ağaç kesimine başlayan Meyra, köylülerin ve milletvekillerinin tepkisi sonrası faaliyetine ara vermek zorunda kalmıştı. Şirket, 11 Mayıs Pazartesi günü çalışmalarına jandarma eşliğinde yeniden başladı.

Şirketin proje alanı hala jandarma tarafından yoğun bir şekilde korunuyor.

Bursa Kirazlıyayla köyünde faaliyet gösteren maden şirketi Meyra Madencilik, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasını fırsat bilerek, ağaç kesimi ve şantiye yapımına başladı.

Geçici süre ile durdurulan çalışmalar 11 Mayıs’ta yeniden başladı. 15-19 Mayıs arası sokağa çıkma yasağını fırsat bilen firma öncesinde bölgeye malzeme nakli yaptı, insanların evden çıkamamasını da kullanarak son hızla inşaata girişip ağaçları kesmeye başladı.

2013 YILINDAN BU YANA TALAN SÜRÜYOR

YEÇEP, Kirazlıyayla köyünde 2013 yılından itibaren kurşun, bakır ve çinko ocağı işleten Lübnan asıllı Meyra Madencilik firmasının ruhsat alanını genişletmek için ilk olarak 2013 yılında 24.89 hektarlık alan için ÇED başvurusu yaptığı hatırlatılan açıklamada; “25 ha altında kaldığı için ÇED gerekli değildir belgesi alıyor. Firma 2015 yılında ise kapasite artışına giderek alanı 273 hektara çıkarıyor. Firma 2015 de aldığı raporda zenginleştirme yapmayacağını, flotasyon işlemini başka bir yerde yapacağını söylüyor. Ama 2019 yılına gelindiğinde tekrar bir kapasite artışı ve 2015 yılında ‘yapmayacağız’ dedikleri flotasyon tesisi ve atık havuzunu projeye ekliyor. 345 ha üzerine çıkan ruhsatlı alandaki tesiste günde 1000 ton, yılda 300.000 ton cevher işlenecek, her gün 55 ton zenginleştirilmiş cevhere karşılık 894 ton pasa 110 dönüm atık barajına gömülecektir” sözlerini aktarıyor.

KÖYLÜLERİN DİRENİŞİ SÜRÜYOR

Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi kapsamında 1000 ton rezervin zenginleştirilmesi planlanan alanda, yılda 30 bin ton, 10 yıllık alınan ÇED izni boyunca ise 300 bin ton pasa çıkarılması planlanıyor. Bu işlem sonucunda günlük 13 ton kurşun, 42 ton çinko, toplamda 55 ton konsantresi alınması bekleniyor.

Projenin ÇED olumlu raporunda, ihtiyaç duyulan su miktarının Yenişehir Ovası’ndan, İznik Gölü’nden ve Göllüce Sulama Kooperatifi’nden karşılanabilmesi için gerekli izinlerin alınacağı belirtiliyor.

Proje alanı içerisinde kalan bir arazi sahibi tarafından yürütmeyi durdurma talebiyle açılan dava Bursa’daki mahkemede görülüyor. Köylüler, mahkeme süreci tamamlanana dek proje alanındaki ağaç kesimini ve diğer işlemlerinin durdurulmasını talep ediyor. Çoğu 65 yaş üstü olan Kirazyayla sakinleri için ise sokağa çıkma kısıtlaması bulunuyor.