Bursa Kirazlıkaya'da katliam da direniş de sürüyor!

Yenişehir'in Kirazlıyayla Köyü'nde kurulmak istenen çinko, bakır, kurşun zenginleştirme tesisi ve atık barajına karşı köylülerin direnişi sürüyor.

Bursa Kirazlıkaya'da katliam da direniş de sürüyor!

Bursa’nın Yenişehir İlçesi Kirazlıyaylı Köyü’nde çinko, kurşun maden işleten Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen flotasyon tesisine karşı Kirazlıyayla köylüsünün direnişi sürüyor. Direnişe destek olan çevre köylerden birçok yurttaş bölgeye gitti. Şirket yaklaşık bir haftadır halkın tüm tepkisine rağmen inşaat çalışmalarını sürdürüyor. İnşaat çalışmalarının yapıldığı bölgeyi tamamen kuşatma altına alan jandarma köylüleri bölgeye sokmuyor.

Lübnanlı firmanın bir an önce bu çalışmayı durdurmasını isteyen köy halkına destek için TMMOB’a bağlı odalar, Bursa Barosu, Bursa Türk Tabipler Odası, DOĞADER ve KESK üyeleri de köye gitti.

“NASIL KIYIP KESİYORSUNUZ”

Kirazlıyayla Köyü kadınları başta olmak üzere çevreciler şirkete tepki gösterdi. Köylerinin talan edilmesine ağaçların kesilmesine karşı isyan eden kadınlardan biri, “Nasıl kıyıp da kesebiliyorsun? Vicdanın da mı acımıyor, için de mi acımıyor? Çoluk cocuğun yok mu senin? İçim kan ağlıyor. Allah hepimize, çoluğumuza çocuğumuza yardım etsin” diyerek gözyaşlarına boğuldu.

“KENDİ KÖYÜMÜZDE TERÖRİST OLDU”

Birgün’den Anıl Varlı’nın haberine göre; Kirazlıyayla direnişçilerinden Emine Çip ise, “Direnişimiz desteklerle büyüyor. Kendi köyümüze giremez olduk. Kendi köyümüzde terörist olduk. Bir şirket devletle bu kadar işbirliği nasıl yapabilir? Devlet işi değil ki bu özel şirketin işi. Onların yüzünden tüm köyü kapattılar, her yeri kestiler” dedi.

PARA İÇİN KÖYÜMÜZÜ VERMEYİZ

Barcın köyünden Kirazlıyayla’ya destek için giden Nurcan Çoban ise “Biz bütün çevre köylerinde yaşayanlar olarak bu projeye karşıyız. O yüzden Kirazlılyayla’ya destek için gittik. Maden bölgesinden toplu şekilden geçmemize izin verilmedi. Teker teker geçebildildik. Köye destek için gitti. Çiftçilikle uğraşıyoruz, siyanür istemiyoruz köyümüzde. Derelerimiz köylerimizin içinden geçiyor. Zehirlenmesini istemiyoruz. Çocuklarımız gelip gidiyor buraya, bu yeşilliğin yok edilmesini istemiyoruz. Para için köyümüzü şirkete vermek istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“KÖY GİRİŞLERİNİ KAPATIYORLAR”

Tesisin köy halkı ile jandarmayı karşı karşıya getirdiğini ifade eden Bursa CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Tayfun Sırman’da şöyle konuştu:

Köyün girişlerini günlerdir kapatıyorlar. Köylü kendi merasına, hatta kendi mezarlığına dahi geçemiyor, bölgede tarlası olan çiftçiler tarlasına gidemiyor, hayvanlarını otlatmak isteyen köylüler hayvanlarını ahırdan çıkaramıyor. Kimi kimden koruyorsunuz? Köylünün talebi çok basit, köyümüzü rahat bırakın diyorlar, atalarının, dedelerinin doğal güzellikleri nedeniyle yerleştikleri, yurt bildikleri, eşsiz güzellikteki toprakların talan edilmesine karşı çıkıyorlar. Sırf bunu yaptıkları için de adeta terörist muamelesi görüyorlar.

“ŞİRKET ÇALIŞIYOR, KÖYLÜLER NÖBETTE”

Direnişe ilişkin son durumu paylaşan CHP Bursa Milletvekili Altaca Kayışoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Son durum; şirket çalışıyor, köylüler nöbette, bugün Baro, TMMOB, STK’lar desteğe gidiyor. Mahkeme henüz karar vermedi” ifadelerini kullandı.