Burak Oğraş 9 yıl önce staj yaptığı otelde ölü bulunmuştu: Ulusal Kriminal Rapora göre intihar değil ama kimse yargılanmadı!

HDP'li Koçyiğit Bakanlığa, "Ulusal Kriminal Büro tarafından hazırlanan raporda olayın bir intihar olmadığı ifade edilmesine rağmen şimdiye dek sadece bir kişinin ifadesinin alınması hakkında bir açıklamanız var mıdır?" sorusunu yöneltti.

Burak Oğraş 9 yıl önce staj yaptığı otelde ölü bulunmuştu: Ulusal Kriminal Rapora göre intihar değil ama kimse yargılanmadı!

HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, 16 yaşında iken stajyer öğrenci olarak çalıştığı Antalya Rixos Otel’de şüpheli bir biçimde yaşamını yitiren Burak Oğraş soruşturması hakkında yıllardır sürdürülen cezasızlık politikasını Adalet Bakanlığına sordu.

Soru önergesi metninde şu ifadeler yer aldı:

“Burak Oğraş, 16 yaşında iken stajyer öğrenci olarak çalıştığı Antalya Rixos Otel’de yaşamını yitirmiş ve gelinen bu süreçte etkili bir yargılama yürütülmemiş, failler cezasız bırakılmıştır. Baba Murat Oğraş tarafından adalet arayışı devam ederken başvurulan hiçbir kurumdan cinayeti aydınlatıcı bir yanıt alınamamıştır. Aile tarafından 41 ayrı CİMER başvurusu yapılmış ve yine ailenin çabası sonucu yürütülen soruşturmada şüpheliler tespit edilip dosyaya bildirilmiştir. Burak Oğraş’ın ölümü üzerine hazırlanan Ulusal Kriminal Rapora göre; Burak’ın önce dövüldüğü, sonra çatıdan atıldığı ya taammüden veya taksir sonucu düşmeden darbelendiği ve yaşamını yitirdiği belirtilmiştir. Burak’ın intihar etmediği, başkası tarafından bir şekilde aşağı düşürüldüğü de belirtilmiştir. Aile tarafından devam eden adalet mücadelesi tam olarak sonuç vermiş olmasa da soruşturmayı takip eden Antalya Savcısı Haki Çelikel tarafından Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Kanun Yararına Bozma Bürosu’na yazı gönderilmiş ve 2015 yılında verilen takipsizlik kararının kanun yararına bozulmasını istenmiştir. Ancak bu talep, bakanlığınızca kabul edilmemiştir.”

Koçyiğit’in Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yönelttiği sorular şöyle:

“2011 yılında yaşanan bu olay karşısında şimdiye dek tek bir şüphelinin yargılanmamış olmasında Bakanlığınız tarafından somut bir adım atılmamasının nedeni nedir?

Savcılık tarafından Bakanlığınıza kanun yararına bozmaya ilişkin yazı sunulmuş olmasına rağmen Bakanlığınız neden takipsizlik kararının kaldırılmasını reddetmiştir?

Ulusal Kriminal Büro tarafından hazırlanan raporda olayın bir intihar olmadığı ifade edilmesine rağmen şimdiye dek sadece bir kişinin ifadesinin alınması hakkında bir açıklamanız var mıdır?

Bakanlığınız tarafından ortada kuvvetli suç şüphesi barındıran bu olay karşısında etkili bir soruşturma başlatılmamasının sebebi nedir?

Burak Oğraş’ın yaşamını yitirdiği otelde aynı tarihlerde çalışmakta olan başka stajyer öğrencilerin şimdiye dek ifadesi alınmış mıdır?

Antalya Rixos Otel sahibinin iktidara yakın bir işletmeci olmasının davanın seyrine etkisi olduğu iddiası doğru mudur?

Bu tarz şüpheli ölümlerin aydınlatılmasında soruşturma sürecinin bütün şüpheleri giderecek biçimde etkili yürütülmesinin önemi ortadayken; somut olayda Burak Oğraş cinayeti neden dokuz yıldır aydınlatılmamıştır?”