Boyner'de işçinin haklarına 'tırpan'

Salgın süresince mağazalarını kapatan Boyner'de işçilerin yıllık izin hakları geriye dönük olarak budandı.

Boyner'de işçinin haklarına 'tırpan'

HABER MERKEZİ

Koronavirüs salgını sonrası pek çok sektörde ve işyerinde işçilerin haklarına dönük olumsuz adımlar atılırken, işçilerin haklarına dönük tırpanlardan biri de Boyner’den geldi. Salgın süresince mağazalarını kapatan Boyner’de işçilerin yıllık izin hakları geriye dönük olarak budandı. İşçilerin yıllık izinleri mağazaların kapalı olduğu dönemde “kullandırılırken”, işçilere duruma dönük kağıt imzalatıldı.

Yıllık izin hakkını yitiren işçilere bir darbede işyerinde uygulanan “alacak saat izni” uygulamasında da kesintiye gidilmesiyle vuruldu. Fazla mesailerini “serbest saat” olarak yazıldığı firmada, mağazaların kapalı kaldığı dönemde işçilerin birikmiş serbest saat hakları silindi. İşçilerin duruma tepki gösterdiği bilgisi edinilirken, işçilere serbest saat hakkı için de kağıt imzalatıldığı bilgisi edinildi.

İŞ KANUNUNA GÖRE FAZLA MESAİ KARŞILIĞI YA ÜCRET YA DA SERBEST ZAMAN

İş Kanunun 41. maddesine göre fazla mesailer çalışan kişilerin fazla mesai ücretine yazılıyor. Çalışılan her saat başına yüzde 50’li zamlı saat ücreti almaya hak kazanan işçiler, isterlerse bu haklarını serbest zaman olarak kullanabilir. Çalışılan her saat başına bir buçuk saat izin hakkı elde edilen işçiler, bu hakkı altı ay içinde kendi dilediği gibi kullanabilir. Yargıtay kararlarına göre bu hak devredilemeyeceği gibi, verilen izinler de yıllık izin hakkından düşürülemiyor.

Böylece yasal haklarını yitiren Boyner işçileri, haklarını kendi istekleri doğrultusunda kullanamadıkları için hakları gasp edilmiş oluyor.