Bosphorus Global'e 'kamu yararına dernek' statüsü

'Pelikancılar' olarak bilinen grubun derneği Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi (Bosphorus Global) ‘kamu yararına dernek’ statüsü verildi.

Bosphorus Global'e 'kamu yararına dernek' statüsü

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yakınlığıyla bilinen Bosphorus Global, ‘kamu yararına dernek’ statüsü kazandıklarını duyurdu.

‘Pelikancılar’ olarak bilinen grubun derneği Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi (Bosphorus Global) ‘kamu yararına dernek’ statüsü verildi. Dernek, gelişmeyi sosyal medya hesabından duyurarak “5. yılımıza ‘Kamu Yararına Dernek’ statüsü kazanarak girdik. Ülkemiz için çalışmaya ve Türkiye’ye hizmet etmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Bazı derneklere ise Cumhurbaşkanı Kararı ile ‘kamu yararına dernek’ statüsü verilebiliyor. Bu nitelik sayesinde söz konusu derneklere birçok vergi kolaylığı sağlanıyor. Başvuru değerlendirilirken ilgili bakanlıklar ile Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınıyor.

Dernekler Yönetmeliği’ne göre ‘kamu yararına dernek’ statüsü kazanmak için şu şartlar aranıyor:

“a) En az bir yıldan beri faaliyette bulunması,

b) Son bir yıl içindeki, 200.000 Türk Lirasını geçen alım ve satım işlemlerinin rekabet koşullarına uygun yapılması,

c) Amacı ve gerçekleştirdiği faaliyetlerin, üyelerinin dışında yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde toplumun ihtiyaç ve sorunlarına yönelik çözümler üretecek ve toplumsal gelişmeye katkı sağlayacak nitelikte olması,

d) Yıl içinde elde ettiği gelirin en az yarısının bu amaçla harcanması,

e) Sahip olduğu mal varlığının ve yıllık gelirinin tüzüğünde belirtilen amacı gerçekleştirecek düzeyde olması gerekir.”