Bolton: Trump ABD’yi NATO’dan çıkarabilir

"Trump’ın ikinci dönemde ne yapmak istediğini kim bilebilir?"

Bolton: Trump ABD’yi NATO’dan çıkarabilir

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, “Eğer Trump seçimleri kazanırsa ABD’yi NATO’dan çıkarabilir” açıklamasını yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Trump’ın ikinci kez başkanlık seçimlerini kazanması durumunda ABD’yi NATO’dan çıkarabileceğini düşündüğünü belirtti.

Bolton Alman gazetesi Handelsblatt tarafından yayınlanan açıklamalarında şunları söyledi:

“Şuan sadece bir avuç Cumhuriyetçi NATO’dan çıkmak istiyor. Ancak Trump ikinci kez seçimleri kazanırsa mevcut engeller ortadan kalkabilir. (Trump’ın) ikinci dönemde ne yapmak istediğini kim bilebilir?”

Avrupalılara, Trump’ın 3 Kasım’da yapılması planlanan seçimleri kazanması halinde, ABD Kongresi ile aralarındaki diplomasiyi yoğunlaştırmalarını tavsiye eden Bolton, “NATO’dan çıkılması ya da Avrupa’daki ABD askerlerinden kayda değer bölümünün geri çekilmesi gibi bir durumda ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu’nun Başkan’a karşı durabilirler. Buna karşı hem Demokratlardan hem de Cumhuriyetçilerden güçlü bir direniş gösterilebilir. Bu yüzden Avrupalıların ABD Kongresi ile iyi ilişkilerini koruması daha iyidir” diye konuştu.

Bolton, ülkedeki anketlere ilişkin olarak ise “Demokrat Parti’nin seçimlerde başarısız olma ihtimali göz ardı edilmemeli” değerlendirmesini yaparken; Biden’ın Trump’a karşı en az üç televizyon tartışmasına katılması gerektiğini belirtti.

Biden’ın kazanma ihtimaliyle pek ilgilenmeyen Bolton, “Seçimlerden sonraki gün kimin kazandığına bakmaksızın çok üzüleceğim. Biden evinin bodrum katında oturuyor ve pek fazla ortalarda görünmüyor. Eğer tam olarak ne yapacağını bilmiyorsa ve kazanırsa, yalnızca bir sorunu yenisiyle değiştirmiş olacağız” yorumunda bulundu.

Bolton kendisine yöneltilen Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ‘özgür dünyanın son lideri’ olup olmadığı şeklindeki bir soruya şöyle cevap verdi:

“Özgür dünyanın tek liderleri ABD başkanlarıdır. Eğer bir ABD başkanı bunu yapamazsa, Batı dünyası tehlikede demektir. Çünkü başka hiç kimse bu konumu dolduramaz.”

Merkel’in ‘Avrupa Birliği (AB) içinde çok güçlü bir figür’ olduğunu vurgulayan Bolton, “Ancak Merkel’in görevden ayrılmasının ardından Almanya’nın gücünün daha ne kadar süreceği sorgulanmalı. Belki de (Merkel) beklenenden daha uzun bir süre görevine devam eder” şeklinde konuştu.