Bolton: Erdoğan dövizin yükselmesi sebebiyle Brunson'ı serbest bıraktı

ABD Başkanı Donald Trump'ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Rahip Brunson'un serbest bırakılma sürecini anlattı.

Bolton: Erdoğan dövizin yükselmesi sebebiyle Brunson'ı serbest bıraktı

ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden alınan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Ağustos 2018’deki kur krizinin ardından Türkiye’de tutuklu bulunan rahip Andrew Brunson’un serbest bırakılma sürecini anlattı.

Gazeteci İbrahim Haskoloğlu’na konuşan Bolton, Halkbank davasından Türkiye’de darbe girişimine yardımcı olmak suçlamasıyla tutuklanan ve hakkında müebbet hapis istenen ABD’li rahip Andrew Brunson’un serbest bırakılmasına kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu.

“Türkiye ilk olarak Brunson’u serbest bırakmadı sonra Erdoğan serbest bıraktı. Ne oldu?” Sorusu üzerine Bolton, şu ifadeleri kullandı:

“Brunson’un, Erdoğan tarafından rehin olarak kullanıldığını düşünüyoruz. Türkiye’ye uygulanan yaptırımlar dövizin değerini çok önemli ölçüde artırıyordu. Erdoğan bunun Türkiye için kötü sonuçlanacağını anladı. Bu nedenle Brunson’un serbest bırakılmasına izin vermenin bir yolunu buldu.”

Halkbank davasıyla ilgili olarak “Erdoğan ve ailesinin Halkbank ile iş ilişkilerinin olduğu yazıldı. Bu bize Erdoğan ve ailesinin banka konusunda neden bu kadar endişelendiğini anlatıyor” diyen Bolton, Fethullah Gülen’in iadesi konusunda ise “Türk hükümeti bilgi sağladı fakat iade için yeterli seviyede değildi” diye konuştu.