Bodrum'da 'RES'e direnen köylülerden rest

Bodrum'da 7 köyü kapsayan 930 bin dönümlük arazi üzerine, birinci derece arkeolojik SİT alanı olmasına rağmen yapılmak istenen Rüzgar Enerji Santrali'ne (RES) karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. Daha önce iki kez mahkeme kararıyla durdurulan RES projesinin bilgilendirme toplantısına köylüler alınmadı, gerginlik yaşandı.

Bodrum'da 'RES'e direnen köylülerden rest

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, daha önce iki kez mahkeme tarafından iptal edilmesine karşın bu kez ‘ÇED gerekli değildir’ raporuyla 930 bin dönümlük alanda, 7 köyü kapsayan bölgeye RES kurulmak isteniyor. Bilirkişi raporunda ve mahkeme kararında, bölgenin birinci derece arkeolojik SİT alanı olduğu, kültürel ve tarihi eserlerin yer aldığı, kuşların göç yolları üzerinde olduğu ve endemik bitki türlerini tehdit ettiği belirtilmesine rağmen rüzgar tribünü kurma faaliyetlerine başlandı.

‘BİZ YALAN DİNLEMEK İSTEMİYORUZ’

Acele kamulaştırma kararıyla başlayan tribün kurma faaliyetlerine karşı protestolar başlayınca Yıldız A.Ş. ve Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri çevre örgütleriyle bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Köylülerin alınmadığı toplantı öncesi açıklama yapan köylülerin avukatı ve Bodrum Çevre Platformu Kurucu Başkanı Avukat Remzi Kazmaz, “Biz bu toplantıyı meşru ve hukuki olarak kabul etmiyoruz. Çünkü aynı şirket iki kez daha bu yalanları bize anlattı. Şimdi tekrar bize başka yalanları anlatacak. Biz yalan dinlemek istemiyoruz” dedi.

Kazmaz, daha sonra mahkemenin iki kez verdiği iptal kararlarını ve bilirkişi raporunu şirket yetkililerine verdi.

‘HAKKINIZDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

Toplantıya halkın alınmamasına rağmen katılım tutanağında köylülerin isimlerinin yazıldığını fark eden avukat Esra Hasanoğlu Kazmaz ise, Çevre ve Şehircilik yetkililerine “Siz devletin görevlisi olarak tarafsız hareket etmek zorundasınız. Şu anda bu kişileri katılım tutanağına yazarak suç işliyorsunuz. O nedenle hakkınızda suç duyurusunda bulunacağız” diyerek tepki gösterdi.

‘AMAÇ ENERJİ DEĞİL, ARAZİLERİ KOLAY YOLDAN ELE GEÇİRMEK’

Avukat Remzi Kazmaz, rüzgar enerjisi bahanesiyle Bodrum’un en değerli arazilerinin ele geçirilmeye çalışıldığını savunarak şu tepkiyi gösterdi:

“Özellikle Bodrum’da, Yalıkavak’ta 13 adet RES projesi için tam 10 milyon metrekare yeri, acele kamulaştırma yoluyla devletten ve vatandaştan çok ucuz bir şekilde satın alan RES şirketi bu alana sadece 13 adet tribün dikti. Bunun için 1 milyon metrekare alan yeterli oldu. Pekala altı yıldır her yerde soruyoruz; bu 9 milyon metrekarede bu şirket ne yapacak?

‘PROJE ÖMRÜ 15 YIL AMA 49 YILLIĞINA KİRALANIYOR’

900 bin dönüm yere sadece 8 RES yapılacak, Acele kamulaştırma yoluyla arkeolojik SİT ve doğal SİT alanlarını kamu yararı var diyerek ele geçiren RES şirketleri aynı zamanda hazırladıkları projelerde bu yerlerde başka projeler yapma peşinde. Şirkete, ömrü 10/15 yıl olan tesisler için başka şekilde tasarruf etme imkanı sunuluyor. Haliyle 49 yıllığına kiralanan bu değerli yerler şirketin insafına bırakılıyor. RES’in arkasında Bodrum’un en kıymetli yerlerini ele geçirme planları var.”