Bir üniversitede daha online sınav için çift kamera şartı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde online yapılacak sınavlar için öğrencilerden çift kameralı özel alan istendi.

Bir üniversitede daha online sınav için çift kamera şartı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, öğrencilerle “Çevrimiçi Sınav Yönergesi” paylaştı. Yönergeye göre iki cihaz zorunluluğu getirildi. ”Sınavlar, soru kitapçığı ve cevap kağıdı kullanılmaksızın internet ortamında bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi elektronik cihazlar aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Öğrencilerin sınava katılımı ve ayrıca canlı gözetim ve kaydının alınabilmesi için internet erişimi olan iki elektronik cihaz kullanması gerekmektedir” diye belirtilen yönergede birinci cihazla sınava giriş sağlanırken, ikinci cihazdan ise öğrencinin gözetimi ve kaydının yapılacağı belirtildi.

ÖĞRENCİLERİN GÖRÜNTÜLERİ KAYDEDİLECEK

Yönergeye göre sınav güvenliği ve soruların kurallara uygun cevaplanması için öğrencilerin fare, klavye, kamera görüntüsü, mikrofon sesi gibi çeşitli bilgisayar aktiviteleri sınav süresince görevli gözetmenler tarafından canlı olarak izlenecek ve Zoom aracılığıyla kaydedilecek. Gerek duyulduğu takdirde ise kayıtlar üzerinde inceleme yapılacak. Sınava giren her öğrenci kayıtlarının toplanmasını ve saklanmasını kabul etmiş sayılacak.

Sınav sırasında öğrencinin bulunduğu odanın sessiz ve başka kimsenin bulunmadığı kapalı bir alan olması istenen yönergede odanın öğrencinin yüzünün kamerada net bir şekilde görüleceği kadar aydınlık olması da istendi. Ayrıca sınav esnasında öğrencinin bulunduğu odaya başka kimsenin ya da evcil hayvanların girip çıkmaması gerektiği belirtildi. Başka bir program ve sekme açılmasının yasak olduğu sınavda bu durum ihlal edilirse öğrencinin sınav bağlantısı sistemden düşecek ve tekrar sınav oturumuna katılması mümkün olmayacak. Sınav başlangıcından itibaren öğrenciler her seferinde bir tek soru ve yanıt seçeneklerini görüntüleyebilecek, yanıt vermesi veya boş bırakarak soruyu geçmesi halinde tekrar o soruya geri dönüş mümkün olmayacak.

ERİŞİMİ OLMAYAN ÖĞRENCİLER MAĞDUR OLACAK

Duvar’dan Ogün Akkaya’nın haberine göre, uzaktan eğitimde yaşanan sorunlar ve online sınav sistemine ilişkin eleştirilerini Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Yüksek Öğrenim Kurulu’na ilettiklerini söyleyen Eğitim Sen Kocaeli Şube Sekreteri Ömer Furkan Özdemir, zoom ve benzeri programlarla öğrencilerin görüntülerinin kayıt altına alınmasının hukuki dayanağının olmadığını belirterek şöyle aktardı:

“Pandemiden sonra derslerin kayıt ve kontrol sistemine alınması konusunda endişelerimizi dile getirdik. Her yerde aynı sınav sistemi uygulanmıyor. Gerekçe olarak ise derslerin tipine ve uygulama tipine göre farklı sınav sistemlerinin uygulanacağı söyleniyor fakat bu kabul edilemez bir durum. Özel hayatın gizliliğini ihlal ediyor.”

Özdemir, “internet ve dijital araçlara erişimi olmayan öğrencilerin daha fazla mağdur olacağı” bir sistemin getirildiğini söyleyerek Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’ün sınav tiplerini belirlerken öğrencilerin fiziksel ve psikolojik sağlıklarını güvence altına almaları gerektiğini belirtti.

“İMKANI OLMAYAN OKULA GELSİN”

Kocaeli Üniversitesi Öğrencileri Dayanışma ve Haberleşme Platformu da online sınav sistemine karşı çıktı. Çift kamerayla sınava girme imkanı bulunmayan öğrencilerin okula gelerek sınava girmesinin istediğini belirten öğrenciler açıklamalarında şunları söyledi:

“Pandemi koşullarından ötürü derslerimize çevrim içi devam ettiğimiz bugünlerde üniversite yönetimi sınavlarımızın da çevrim içi olması yönünde karar almıştı. Alınan karar doğrultusunda sınavlara girecek imkanı dahi olmayan arkadaşlarımız varken bugün Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesinin yaptığı açıklamada öğrencilere çift kameralı gözetim şartı koyuldu. Bu şartlarda iki cihaza, iyi bir internete, özel alana sahip olmayan öğrencileri sınavdan elemiş oldular. ‘İmkanı olmayan öğrenciler okula gelsin’ diyerek sağlığımızı göz ardı ettiler. Sınav süreleri kısıtlı, sorulara geri dönüş hakkı yok. Sınavlarımızın arasında süre yok denecek kadar az. Alınan bu kararların fakültelerin eğitim programlarına göre tekrar düzenlenmesi gerekmektedir. Öğrencileri düşünmeden alınmış bu haksız kararlar kabul edilemez.”

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü’nün ise konuyla ilgili Twitter’da yaptığı açıklama şöyle:

“Fakültelerimiz sınavların ayrıntı ve uygulamalarını Fakülte Kurulu kararlarına göre yapmaktadırlar. Sınav ile ilgili sıkıntılarınızdan haberdarız. Mağduriyet olmaması için gereken hassasiyet ve önlemler alınacaktır. Siz derslerinize çalışın. Biz her zaman sizi düşünüyoruz. Merak etmeyin. Bayram sonrası Çarşamba günü gereken toplantı ve bilgilendirme yapılacaktır.”