Bilim Kurulu'nu dinleyen yok!

Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan ikinci Bilim Kurulu'nun üyeleri, AVM'lerin erkenden açılması kararıyla ilgili şaşkınlıklarını dile getirdi.

Bilim Kurulu'nu dinleyen yok!

Hükümet’in koronavirüs salgını sonrası kurduğu Bilim Kurulu’nun önerilerine “normalleşme” planında da uymadığı ortaya çıktı.

Tedbirler kapsamında uzun süredir kapalı olan AVM’lerin 11 Mayıs’ta açılmasına karar verilmesiyle Bilim Kurulu üyeleri rahatsızlıklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Füsun Eyüboğlu, “Bilim Kurulu öneriler veriyor ama uygulayıcı biz değiliz. Keşke öncelik AVM’ler olmasaydı” ded. Eyüboğlu, AVM’lerin 11 Mayıs’ta açılmasını şu sözlerle değerlendirdi:

“Tedbirleri basamak basamak açmak gerekir. Keşke, AVM’ler daha geç açılsa. Bilim Kurulu bazı konularda tıbbi bilgiler çerçevesinde öneriler veriyor ama bunu uygulayıcısı biz değiliz, devlet yöneticileridir. Açın ya da açmayın diye bir şey söyleyemeyiz, biz sadece öneride bulunuyoruz. Şu an duruma baktığımız zaman bir şeyler gevşetilebilir ama öncelik AVM’lerin açılması değildir.”

“KARAR VERİLMİŞ, NASIL YAPILACAK BİLMİYORUZ”

Bilim Kurulu’nun bir başka üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay da AVM’lerin 11 Mayıs’ta kepenk açması kararının kendilerini de şaşırttığını belirtti.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’ya konuşan Okyay, “Biz daha çok 19 Mayıs sonrası bu konuyu masaya yatırırız diye bakıyorduk; 1-2 hafta daha beklense iyi olurdu” derken şu ifadeleri kullandı:

“Önce mahalle bazında, cadde mağazalar düzeyinde kalınsa iyi olurdu. Ama karar alınmış. Biz henüz nasıl bir yöntem uygulanacağını bilmiyoruz. Çünkü her AVM’nin klima yapısı hakkında da bilgi sahibi olunması gerekir. Bazıları dikey, bazıları yatay. Bazılarının filtre sistemleri farklı. Bunun için makine mühendisleri ile de çalışmamız gerekir. Ortak kullanım için büyük alan hesapları da yapılmalı. Giriş çıkış kontrolü, maske dağıtımı, çevrenin dezenfekte edilmesi, bütün bunların iyi kontrol edilmesi ve planlanması gerekir. Henüz çalışıyoruz.”