Bilim Kurulu toplantısı sona erdi: Bakan Koca'dan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Bilim Kurulu toplantısı sona erdi: Bakan Koca'dan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, saat 17.00’da başlayan Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

”Koronavirüsün birinci dalgasının ikinci pikini zirvesini yaşıyoruz, bayramlar ve düğünlerdeki hareketlilik ve dikkatsizliklerimiz bizi bu eşiğe getirdi.”

”Haziran ayında bundan böyle kontrollü sosyal hayatın başladığını söyledim. Bu dönem hayatımızın sağlığımızı garanti edecek şekilde özgürleşmesi gerekiyordu. Tatil yerlerinde, pazarlarda, tedbirlere ne kadar uyulduğunu içimiz acıyarak görüyoruz. Salgın artarak devam ediyor. Virüs her geçen gün daha fazla insana ulaşıyor. Ağır hastalık geçirenlerin yoğun bakımda tedavi görenlerin ve yitirdiğimiz canların sayısı artıyor.”

’52 SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ’

”Şu ana kadar 29 bin 865 sağlık çalışanımız virüse yakalandı. 52 sağlık çalışanımızı yitirdiklerimiz arasında ebediyete yolcu ettik. Sağlık çalışanlarımızın saldırıya uğraması şevkimizi kırıyor. Vatandaşımızdan sorumluluk bekliyoruz. Kalabalık içinde atılan her adım unutulan her maske onlarca can yakmaktadır.”

‘VAKA SAYISI EN FAZLA OLAN İL ANKARA’

”Ülke genelinde durum kontrol altında. İstanbul, Trakya ve Ege Bölgesi’nde ciddi bir artış yok. Orta Anadolu ve Güneydoğu’da maalesef artış var. Türkiye’de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara. İstanbul’u iki kat geçmiş durumda. Ankara’da tedbirleri artırma çabası içerisindeyiz. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Erzurum, Sivas, Kayseri halen yüksek riskli illerimiz arasında.”

”Sorunlu illerde filyasyon ekiplerimizi artıyoruz. Salgın ülke genelinde kontrol altındadır. Konya’da 460, Şanlıurfa’da 200, Mardin’de 111, Diyarbakır’da 370, Erzurum’da 207, İzmir’de 350, Kayseri’de 120 ekip sahada.”

”HES kodu başarıyla devam ediyor. İzolasyon tedbirine uymayan 153 bin pozitif kişi bu sayede tespit edildi. Koronavirüsün mevsimsel hastalıklarla birleşmesi mümkündür ancak bu duruma karşı yeni tedbirlerimiz alındı ve mücadelemizin boyutu değişecek.”

‘BUGÜN 45 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ’

”Bugün hayatını kaybeden kişilerin sayısı 45. Bugünkü hasta sayısı 1596. Son 1 aydaki hastalara bakınca, tedbirlere dikkat etmezsek her yaş grubundan hastalarımız var. Yaşlı nüfusumuz hastalığa yakalanmakla beraber filomoniye de yakalanıyor. Gençlerimiz ve orta yaş grubu vatandaşlarımızın iyileşme düzeyi yaşlılarımıza göre daha yüksek.”

”Birtakım düzenlemeler birçok ilimizde başladı. Ankara özelinde daha yoğun şekilde gündeme alındı ama şu an sokağa çıkma kısıtı gibi bir durum gündemimizde yok.”

”Salgının kontrolden çıktığını asla söyleyemeyiz ama tedbirlere uyum noktasında hassasiyet göstermezsek, sonucu farklı olabilir.”

”(Vakalar neden arttı?) Bizim gördüğümüz bayram ve bayram sonrası yoğun düğün ve etkinlerin olduğunu görüyoruz. Düğünlerle ilgili organizasyonun nikah tarzında olması, nişan, kına gibi etkinliklerin yapılmaması şeklinde Bilim Kurulumuzun önerisi oldu”

”(Aşı çalışmaları) Faz 3 çalışması için bakanlığımız onay verdi. Biz bu çalışmalara izin verilirken, hiç kimseyi zorlayan bir çaba içinde değiliz. Gönüllülük esasında olan çalışmaları bizim biliyor olmamız, daha sonra kullanım için önemli. Bunu bir zorlama ile yapmıyoruz. Rusya’dan da bir müracaat oldu. Dosyasına bakıldı. Önümüzdeki günlerde bir üçüncü aşının faz 3 çalışması için izin verilmiş olabilir.”

BİLİM KURULU’NUN ‘FUTBOL MÜSABAKALARI’ TAVSİYESİ

”(Futbol müsabakaları) Bilim Kurulumuzun tavsiyesi, sezonun ilk yarısının seyircisiz devam etmesi yönünde.”

”(Ankara’daki hastaneler) Kapatılan hastaneleri açmak gibi bir eğilimimiz vardı, özellikle yoğun bakım bölümlerini devrede tutma noktasında bir çaba içindeyiz.”

”(Sağlık personeli) Önümüzdeki dönemde devreye girecek hastanelerimiz olacak. Hastanelerin devreye girmesiyle bu anlamda alım söz konusu olacak.”

”(Ek ödeme) Filyasyon yapanlar, acil, göğüs hastalıkları, dahiliye, çocuk gibi yoğun çalışanlarla ilgili düzenleme birkaç güne yayımlanmış olur.”

YAKLAŞIMIMIZ EĞİTİMİN DEVAMI YÖNÜNDE

”(Okulların durumu) Eğitimin devamı şeklinde yaklaşımımız var. Hazırlık 1. ve 2. sınıf ve 8 ve 12 ile ilgili düzenlemeyi gelecek hafta konuşmuş oluruz. 1. sınıfların alışması için 2 artı 5 şeklinde bir uygulama gündeme gelebilir.”

GİRESUN MİTİNGİ

”(Giresun’daki miting) Cumhurbaşkanımızın bu konuda hassasiyet gösterdiğini biliyoruz. Bizim vatandaş olarak maskesiz sokakta olmamamız ve temizlik ve mesafeye özen göstermemiz gerektiğinin bir kez daha altını çiziyorum.”

”Mansur Yavaş ile ben de görüştüm. Ölüm rakamları ilgili hekimin tanısı ile oluyor. Geçen yıla göre enfeksiyon kaynaklı ölümlerde azalma var. Hatta enfeksiyon olup, Covid yazılanların olduğunu görüyoruz.”

”(Test sayısı) Basın mensupları, külliye, turistik bölgelerde yapılan testler günlük açıkladığımız testlerin içinde yer almıyor. Fazla test yaptığımızı söyleyebilirim.”

(PCR sonuçlarının bildirilmemesi) Bazı özel hastanelerde kaydın yeterince tutulmadığını gördük, uyarılarımızı yaptık.”