Berkin Elvan davasının 18. duruşması ertelendi

Duruşmanın ardından açıklama yapan anne Gülsüm Elvan, "Ben adalet istiyorum. Yargılansın. Recep Tayyip Erdoğan çocuğumu benden aldın bari cezayı ver. Yeter artık. Ben adalet istiyorum." dedi.

Berkin Elvan davasının 18. duruşması ertelendi

Gezi direnişinde başına polisin attığı gaz kapsülünün isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin açılan davanın 18. duruşması, bugün İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme, duruşmayı 29 Ocak 2021 saat 10.30’a erteledi.

Mahkeme başkanı, savcının Covid-19’a yakalandığını belirtti. Savcının izinli olması nedeniyle mütalaa verilemedi.

“HSK’nin yargılamanın bu aşamasındaki kararı yargılamaya açık bir müdahaledir.” diyen Avukat Can Atalay, “Adil yargılamanın görüntüde dahi olabilmesi, burada adil yargılama yapılıyor mu kuşkusunu ortadan kaldırılması için kamu idaresinin üzerine düşeni yapması gerekir. Bu dosyaya yürütme ve İçişleri Bakanlığı en başından itibaren müdahale etmiştir.” ifadelerini kullandı.

Ailenin sosyal medya hesbaından yaptığı açıklamada, “Mahkeme başkanı bu aşamada esas hakkındaki mütalaanın verilmeyeceğini belirterek duruşmayı 29 Ocak 2021 saat 10.30’a erteledi.” denildi.

Duruşma öncesi GazeteManifesto‘ya konuşan Anne Gülsüm Elvan, “7 yıldır beklediğim adaleti henüz görmedik, gelmedi… Ben o adaleti istiyorum. Er ya da geç ben o adaleti görücem, biraz geç olacak ama elimden geleni yapıp gelmesi için mücadelemi sürdüreceğim.” demişti.

Mahkeme başkanının geçtiğimiz hafta HSK kararıyla Yargıtay’a atanmasına ve değişmesine de dikkat çeken Elvan, “İşte her şeyi zaten buradan gösteriyorlar, maksat gelecek kişi için ‘ben bu davaya hakim değilim’ deyip de buradan bir ceza vermemek” ifadelerini kullandı.

Avukat Can Atalay duruşmanın ardından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Biz adalet istiyoruz. Kelimenin gerçek anlamı ile adalet istiyoruz. 14 yaşında bir çocuğun evinin hemen yakınında güpe gündüz, sokak ortasından öldürülmesinin sorumlularının hesap vermesini istiyoruz. Biz davamızın takipçisiyiz, bundan vazgeçmeyeceğiz. Berkin’in sorumluları adil yargılama olmaması için 2013 Haziran’ından bu yana elinden ne geldiyse yaptı. Adalet istiyoruz. Bir mahkeme var karşımızda, o mahkemenin kendi iddiasını kendi varlık sebebini ciddiye almasını, gerçek durmasını bunun da görünür olmasını istiyoruz.”

“SİYASAL İKTİDARIN YARGIYA MÜDAHALESİ”

“Bu dosyaya en başından beri siyasal iktidar aklınıza gelen ve gelmeyen tüm müdahale yöntemleri ile müdahale etmeye çalıştı. Müdahale etti. Dosya karar aşamasına gelmişken, dosyada bütün delillerin toplanmasına başkanlık eden, keşfi yapan, bilirkişi raporlarını talep eden, tanıkları dinleyen, sanığı dinleyen mahkeme başkanı son anda terfien tenzil-i rütbe edilmesi açıkça yürütmenin, siyasal iktidarın yargıya müdahalesidir. Biz kimsenin vereceği karara kefil değiliz.”

“İNSANLAR ADALETE AÇ”

“Gerek Yargıtay’ın gerek AYM’nin gerekse AİHM’nin kararları gereğince görüntüde dahi adil yargılanma hakkını tesis edemiyorsanız bu memlekete büyük haksızlık ediyorsunuz. Kendimizde, acılı ailemizden geçtik. Bu memlekete büyük haksızlık ediyorsunuz. Olmadık çamuru Berkin’in üzerine sıçratma çabasına gerek yok. Biz adalete açız. Türkiye’nin dört bir yanında insanlar adalete aç. Biz bu davanın takipçisiyiz. Hiçbir ayak oyununa pabuç bırakmadık. Bundan sonra da bırakmayız. Adalet istiyoruz, adaleti kazanacağız. 29 Ocak 2021 saat 10.30’da başka hiçbir çağrıya gerek olmadan herkesi buraya bekliyoruz.”

“EMRİ VERENLER DE YARGILANSIN!”

Berkin’in babası Sami Elvan ise, “Emsal bir dava olması için Berkin Elvan’ın babası ve ailesi olarak bütün mücadelemizi veriyoruz. İnanın ki önümüzdeki duruşmalarda sizlere çok ihtiyacımız olacak. Sizlerin desteği ile hakkımızı alacağımızı düşünüyorum. Umarım mahkemenin değişen heyeti de gerçek adaleti tesis eder. Herkes hak ettiği cezayı alır. Bugün bir tetikçi yargılanıyor, biz istiyoruz ki emri verenler de yargılansın!” ifadelerini kullandı.

Berkin’in annesi Gülsüm Elvan, “Ben adalet istiyorum. Yargılansın. Recep Tayyip Erdoğan çocuğumu benden aldın bari cezayı ver. Yeter artık. Ben adalet istiyorum.” dedi.