Berat Albayrak'tan 'dolar' yanıtı: Oynaklık her yerde var, TL'de kalan kârlı çıkar

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomideki son verilere ilişkin konuştu.

Berat Albayrak'tan 'dolar' yanıtı: Oynaklık her yerde var, TL'de kalan kârlı çıkar

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, partisine yakınlığıyla bilinen Sabah Gazetesi‘nden Okan Müderrisoğlu’na konuştu.

Dolarda yükselişi durdurmak için Merkez Bankası rezervlerinin satıldığı ve rezervlerin yetersiz kaldığı iddiasıyla ilgili soruya yanıt veren Bakan Albayrak, “Merkez bankamızın rezervleri, ülkemizin kısa vadeli döviz likiditesi ihtiyacını karşılamak için yeterlidir. Bu konuda yapılan siyasi kaynaklı tezviratın amacı ülkede bir panik havası oluşturmak, yurt içi yerleşiklerin döviz talebini körüklemek, yabancı sermayeyi korkutup kaçırmaktır.” iddiasında bulundu.

“TL’DE KALANLAR HEP KÂRLI ÇIKMIŞLARDIR”

Albayrak, Müderrisoğlu’nun “Kurlarda son dönemde gözlenen hareketliliğin yönetilebilir düzeyde tutulması ve özellikle ekonomiye döviz enjeksiyonu için ne yapacaksınız?” sorusuna ise “Oynaklık yalnızca bizim para birimizde değil tüm para birimlerinde ortaya çıkmış durumda.” deyip şöyle yanıt verdi:

“Ekim 2018 başlangıcından bu yana yabancıların dolar satıp o ülkenin yerel para birimlerine ve o para birimine ait faizlere yatırım yaptıkları para birimleri içerisinde TL hala karda olan nadir birkaç para biriminden biridir. Başka bir deyişle o tarihten bu yana TL’ye geçen pozisyonlar dolar getirilerinin yüzde 13 kadar daha fazla bir getiri sağlamışlardır. Aslında uzun vadeli baktığımızda çok net görüyoruz ki TL pozisyonu alanlar uzun vadeli hep haklı ve karlı çıkmışlardır. “Buna rağmen, görüyoruz ki, siyasi düşüncelerle hareket eden belirli bir kesim, Merkez Bankamızın rezerv seviyesini bahane ederek piyasalarımızda bir panik havası oluşturma ve Türk Lira’sını baskı altında tutma çabası içinde.”

“MEVCUT REZERVLER FAZLASIYLA YETER”

Albayrak, rezervlerin dış borçları ödeyebilecek durumda olduğunu belirtip şu ifadeleri kullandı:

“Devletimizin dış borç geri ödeme takvimi son derece rahat durumdadır. Gerek bankalarımız gerekse de reel sektör firmalarımız geçmiş kriz dönemlerinde dahi borçlarını yüzde 90’lar seviyesinde yüksek oranlar ile çevirebilmişlerdir; bu yılın mart ve nisan ayında, global piyasaların son derece çalkantılı olduğu dönemde dahi, yenilemeler geçmişteki seviyelere yakın seyretmiştir, Merkez Bankamızın toplam rezervleri 86 milyar dolar seviyesinde ve mevcut resimde vadesi gelecek yurt dışı finansal borçları karşılamak için fazlasıyla yeterlidir.”