Belçika yargısından PKK kararı

Belçika Yargıtayı, "PKK faaliyetlerinin Belçika yargısının yetki alanına girmediği" gerekçesiyle yargılama yapılamayacağı yönündeki kararı onadı.

Belçika yargısından PKK kararı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de 2015 yılında 36 kişiye dava açılan dava kapsamında aralarında Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal ile Zübeyir Aydar’ın da bulunduğu 36 kişiye “terör” suçlaması yöneltiliyordu.

Mahkeme ise 2016’da açıkladığı kararında “Türkiye’deki durumun silahlı bir mücadele kapsamına girdiği, bu nedenle de terör yasaları kapsamında yargılama yapılamayacağı” gerekçesiyle takipsizlik kararı vermişti.

Dosyayı görüşen Belçika Yargıtay’ı, “PKK’nin uluslararası olmayan bir çatışmanın tarafı olduğu ve bu nedenle Belçika mahkemelerinin davaya bakmaya yetkisi olmadığı” gerekçesiyle kararı onadı.

Bu gelişme üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından açıklama yaptı. Bakan Çavuşoğlu, “Belçika mahkemesinin terör örgütü PKK’yla ilgili kararının hukukla uzaktan yakından ilgisi yoktur. Bu karar ideolojik ve siyasidir. Bize hukuk öğretmeye kalkanların korkuyla aldıkları ikiyüzlü bir karardır. Terörle mücadele adına ibretliktir. Bu gibi ideolojik kararlar bizi hain terör örgütleriyle mücadelemizden asla yıldıramaz” ifadelerini kullandı.