Belarus'ta Lukaşenko yeniden başkan seçildi: Protestolar başladı

Belarus'ta bugün yapılan seçimleri 26 yıldır Cumhurbaşkanı olan Aleksandr Lukaşenko'nun kazanmasının ardından halk sokaklara çıktı.

Belarus'ta Lukaşenko yeniden başkan seçildi: Protestolar başladı

Belarus’ta gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko yüzde 79,7 oy oranı ile seçimi kazandı. Seçim nedeniyle başkent Minsk başta olmak üzere olmak üzere ülke genelinde sıkı ‘güvenlik önlemleri’ alındı.

Belarus’ta Ulusal sandık çıkış anketine göre, oylamada 1994’ten beri Cumhurbaşkanı olan Lukaşenko yüzde 79,7 ile seçimden birinci çıktı. Svetlana Tikhanovskaya yüzde 6,8’de, eski milletvekili Anna Kanopatskaya yüzde 2,3’te, Govori Pravdu (Doğruyu Söyle) Hareketi Eş Başkanı Andrey Dmitriyev yüzde yüzde 1,1’de, Belarus Sosyal Demokrat Gramada Partisi Başkanı Sergey Çereçen ise yüzde 0,9’da kaldı. Yüzde 9,2 seçmen ise hiçbir adaya oy vermedi.

Kesin sonuçların cuma günü açıklanması bekleniyor.

PROTESTOLAR BAŞLADI

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından başkent Minsk’te halk sokaklara çıktı. Polis, kent merkezinde toplanan göstericilere ses bombaları ile müdahale etti.

Sputnik’te yer alan habere göre Minsk’in merkezinde başlayan protesto gösterilerini dağıtmak için polis ses bombaları ile müdahale etti, göstericilerin arasında yaralılar olduğu belirtiliyor.