Basın İlan Kurumu güldürdü: İstek ve talimatla hareket etmeyiz

Basın İlan Kurumu, Cumhuriyet Gazetesi'ne verdiği 35 gün ilan kesme cezasıyla ilgili yapılan haberler üzerine açıklama yaptı.

Basın İlan Kurumu güldürdü: İstek ve talimatla hareket etmeyiz

Cumhuriyet Gazetesi’ne “Boğaz’da kaçak var” başlığıyla yayınladığı, Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Kuzguncuk’ta vakıflardan kiraladığı araziye yaptırdığı şömine ve çardağın İBB (İBB) ekiplerince yıkılmasına ilişkin haberle ilgili Basın İlan Kurumu’ndan 35 gün ilan kesme cezası gelmişti. Gazete de bu cezayı bu baş sayfasına ““Rekor ‘Altun’ cezası” manşetiyle taşımıştı. Haberde ayrıca “Saray’daki gücünü kullanan Fahrettin Altun istedi, Cumhuriyet’e 35 gün ilan kesme cezası verildi” denilmişti.

Bu “ceza” ve yapılan haberler üzerine Basın İlan Kurumu’ndan açıklama geldi. Açıklamada, gazetenin haberinin “daha önce de ceza almasına neden olan taraflı ve kışkırtıcı” üslubuna örnek teşkil ettiği öne sürüldü, Basın İlan Kurumu’nun istek veya talimatla hareket etmediği iddia edildi.

Açıklamanın ilgili bölümü şöyle:

“Cumhuriyet Gazetesi’nin “Saraydaki gücünü kullanan Fahrettin Altun istedi” üst başlığıyla verdiği “Rekor ‘Altun’ cezası” manşeti, “Haberciliğe sopa” spot başlığı ve ifadeleri, Cumhuriyet Gazetesi’nin daha önce de ceza almasına neden olan taraflı, kışkırtıcı ve hedef gösterici dil ve üslubuna örnek teşkil etmektedir.

1961 yılında kurulan Basın İlan Kurumu istek veya talimatla hareket etmez. Basın İlan Kurumu, Cumhuriyet Gazetesi’ne Basın Ahlak Esasları ve kurumumuzun sorumlu olduğu mevzuat maddeleri ihlal edildiği için yasal müeyyide uygulamıştır. Bu hedef gösterici yaklaşımı ve medya dilini esefle kınıyoruz.

Basın İlan Kurumu bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bütün kararlarında ve yaptırımlarında başta Anayasa olmak üzere ilgili yasalar ve Basın Ahlak Esasları ile belirlenmiş mevzuat çerçevesinde açık ve şeffaf kararlar almaya devam edecektir.”