Başdaş marketler zincirinde işçilere ücretsiz izin zorbalığı

Perakende zinciri Başdaş, şubelerinde çalışanlar arasında kronik rahatsızlığı bulunan işçileri zorla ücretsiz izne çıkardı.

Başdaş marketler zincirinde işçilere ücretsiz izin zorbalığı

HABER MERKEZİ

Koronavirüs salgınının hızla yayıldığı Türkiye’de hastalığın bulaşıcılığı açısından en riskli iş kollarından biri olan perakende sektörü hak gasplarının sıradanlaştığı bir alan haline dönüştü. Perakende sektöründe çalışan emekçiler, salgının ardından ücretsiz izin dayatmasıyla karşı karşıya bırakılıyor. Aydın ve İzmir’de faaliyet gösteren perakende mağaza zinciri Başdaş’ta da bu hukuksuzluğun örneği sergilendi.

Firma yönetimi, şubelerde çalışanlar arasında kronik rahatsızlığı bulunan işçilerin ücretsiz izne ayrılmaları yönünde karar aldı. Başdaş’ın bir şubesinde çalışan ve daha önce geçirdiği bir ameliyat nedeniyle kronik hasta raporu bulunan bir işçi de karşılaştığı bu dayatmayı Sınıf Tavrı’nın emek gasplarına karşı kurduğu Alo İşçi Dayanışma Hattı’na anlattı.

“1 SENE ÇALIŞACAĞINIZ BELLİ Mİ?”

Salgının ardından firma yönetiminin kronik rahatsızlığı olan çalışanların bildirilmesini istediğini dile getiren işçi, kendisinin de raporunu sunarak bunu bildirdiğini ancak karşılığında “Sizi 15 gün ücretsiz izne çıkartıyoruz” yanıtını aldığını belirtti. Ücretsiz izne çıkarıldığına dair kendisine kağıt imzalatmak istenildiğini anlattı. İmza zorlamasını reddettiğini, buna karşılık hiç değilse yıllık izninden kullandırılmasını istediğini söyleyen işçi, bunun karşılığında da “1 sene bizimle çalışıp çalışmayacağınız belli değil. Sene dolmadan ayrılırsanız bu kez biz mağdur oluruz. Hiçbir hak talep edemeyiz” yanıtı aldığını söyledi.

Ücretli idari izne ayrılması gerektiği halde yapılan bu dayatmaya tepki gösteren işçi “Emekli olduğum halde çalışıyorum. Eşim çalışmıyor. Çocuğum üniversite okuyor. Onlara para göndermek zorundayım. Kredi çek kredi çek nereye kadar.“ diyerek mağduriyetini dile getirdi.