Barış Pehlivan’ın darp edilmesi Meclis gündeminde

Tutuklu gazeteci Barış Pehlivan’a Silivri Cezaevi’nde bir infaz memuru tarafından yapılan sözlü ve fiili kötü muamele görüntülerini Meclis gündemine taşındı.

Barış Pehlivan’ın darp edilmesi Meclis gündeminde

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, tutuklu bulunan Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan’a Silivri Cezaevi’nde bir infaz memuru tarafından yapılan sözlü ve fiili kötü muamele görüntüleri TBMM gündemine taşıdı.

Çakırözer, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Adalet Bakanı olarak bu kabul edilemez tutuma ilişkin görüntüleri izlediniz mi? İzlediyseniz hem sorumlular hem de üstünü örten savcılar için gereğini yapacak mısınız?” diye sordu.

Barış Pehlivan’ın kötü muamele ile ilgili suç duyurusunun savcılık takipsizlik kararı ile sonuçlandığını anımsatan Çakırözer, “Savcılığın ‘darp’ olayının olmadığını öne sürerek, yapılan sözlü ve fiili kötü muamele için ‘dezenformasyon faaliyeti’ şeklinde ifadeler kullandığı görüntüler ortaya çıktı. Oraya çıkan görüntüler yaşananları tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermektedir” dedi.

Konunun takipçisi olacağını belirten Çakırözer, Bakan Gül’e Pehlivan’a yönelik yapılan sözlü ve fiili kötü muamele görüntülerini izleyip izlemediğini sorarak, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“-Adalet Bakanı olarak bu kabul edilemez tutuma ilişkin görüntüleri izlediniz mi? Cezaevi kamerasına yansıyan bu görüntüler size göre kötü muamele değil midir? Sorumlular hakkında gereğini yapmak için neden bekliyorsunuz?

-Avukatların ‘Barış Pehlivan’ın cezaevine girişinden koğuşa gidene kadarki tüm görüntüleri dakika dakika paylaşın, kamuoyu ikna olsun’ çağrısı neden yanıtsız bırakılmıştır? Çağırı yanıtsız bırakılarak, görüntüleri yayınlamamakla yaşananlar kamuoyundan gizlenmek mi istenmiştir?

-Basına yansıyan görüntüler sonrasında Barış Pehlivan’a yapıldığı belli sözlü ve fiili kötü muameleler konusunda yeni bir inceleme, soruşturma açılacak mıdır?

-Barış Pehlivan’a yönelik sözlü ve fiili kötü muameleyi gerçekleştiren ve olayla ilişiği bulunan ilgili infaz koruma memuru, orada bulunan diğer cezaevi yetkilileri ile darp iddialarının üstünü örten savcılar hakkında bir işlem başlatılacak mı?

-74 gündür cezaevinde tutulan Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu ve 4 gazeteci neden hala tecritte tutulmaktadır? Tecrit halini sonlandırıp, bu insanların kendi istedikleri diğer tutuklularla bir araya getirmeyi düşünüyor musunuz?”