Bardakçı açıklamış, Afyoncu onaylamış: Fatih Sultan Mehmet’in böyle bir sözü yok

Bardakçı Ayasofya ile ilgili iddia edilen "lanet" iddiası için yıllar önce "Adamcağızın aklına bile gelmez Ayasofya'nın müze olması. Bu vakfiyede Ayasofya ile ilgili geçen herşey, oraya harcanacak paralarla ilgilidir" demiş.

Bardakçı açıklamış, Afyoncu onaylamış: Fatih Sultan Mehmet’in böyle bir sözü yok

Ayasofya’nın Atatürk’ün kararı ortadan kaldırılarak müzeden camiye çevrilmesinde AKP’nin temel dayanağı “Fatih Sultan Mehmet’in vakfiyesi” olmuştu. İddiaya göre Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya’yı da içinde olduğu şahsi mülkleri için “Kim bu vakfiyeyi değiştirirse Allah’ın, peygamberlerin, meleklerin laneti üzerine olsun” demişti. Bugün Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Ayasofya’daki hutbesinde bu sözlere atfen isim vermeden Atatürk’ü hedef almıştı.

Konuyla ilgili bundan 8 yıl önce, “tarihçi” olarak tanınan ünlü Murat Bardakçı’nın sözleri yeniden gündem oldu. Bardakçı, Habertürk TV’deki “Tarihin Arka Odası” programında sözkonusu vakfiyenin sayfalarını gösterip “Efendim vakfiye bu, Fatih Sultan Mehmet’in böyle bir şeyi yok” diyor. Bardakçı’nın birlikte programı sunduğu Prof. Dr. Erhan Afyoncu da bu sözlere “Bir kere Fatih Sultan Mehmet ‘Fatih Sultan Mehmet’ diye kendini yazmaz” diyerek katılıyor.

Bardakçı da sözlerine “Adamcağızın aklına bile gelmez Ayasofya’nın müze olması. Bu vakfiyede Ayasofya ile ilgili geçen herşey, oraya harcanacak paralarla ilgilidir. Lütfen ideolojik sitelerde yalan yanlış şeylere inanmayın.” ifadeleriyle devam ediyor.

Fatih Sultan Mehmet’in Ayasofya’yla ilgili “vasiyet” ettiği iddia edilen sözlerini 8 yıl önce böyle değerlendiren iki isimden Murat Bardakçı bugün Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Üyeliği, Erhan Afyoncu ise Milli Savunma Üniversitesi Rektörlüğü görevinde bulunuyor.