Bakanlıktan yeni 'korona tablosu': Bugünkü hasta sayısı 1391 oldu

Bakanlıktan yeni bir 'korona tablosu' daha...

Bakanlıktan yeni 'korona tablosu': Bugünkü hasta sayısı 1391 oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüs salgınındaki duruma ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Bakanlığın açıkladığı verilere göre son 24 saatte 65 yurttaşımız daha koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti.

Açıklanan vaka sayısı 1391 oldu.

Bakanlıktan yeni 'korona tablosu': Bugünkü vakası sayısı 1391 oldu

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı sitesinde ise bugünün tablosu şöyle paylaşıldı:

Yeni tabloya ilişkin konuşan Koca şu ifadeleri kullandı:

“Daha önce varolan bilgilere yeni bilgiler ilave etmiş olduk bugünkü tabloda. Bu ilave sütunun maksadı bundan sonraki dönemde özellikle bizim daha çok sahada yoğun filyasyon yapmamız, temaslı takibi yapmamız, aile hekimliğinin devrede olması, sağlık sistemimizin kuruluşlarımızın hasta yükünü takip edebilir olmasıdır.

10-12 İLDE ARTIŞ

“Haftalık yatak doluluk oranımız yüzde 43,3. Erişkin yoğun bakım yüzde 67.1

Dünyada yapılmayan filyasyonu her geçen gün etkin hale getirerek, erken dönemde daha yoğun test yapan, filyasyonu güçlü kılan yaklaşımın pandemide sonuç alacağına inanıyoruz. Test sayımızı daha da arttırmak istiyoruz. Test sayımızı 200 bin rakamlarına kadar çıkarmak istiyoruz.

Toplam test sayımız 10 milyonu geçmiş durumda.

Hasta sayısı 318.663

Ağır hasta sayımız 1516, iyileşen hasta sayısı 279 bin 749″

Yaklaşık 10-12 ilin vaka sayısında artış olduğunu görüyoruz. Bunlardan bazılarının Elazığ, Adıyaman, Malatya olduğunu söyleyebilirim.”

İSTANBUL’DA DÜŞÜŞ: YÜZDE 2.8

“İstanbul vaka sayısı yüzde 2.8 oranında düştü. Servis yatak doluluk oranımız yüzde 51.1, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 61.3. Burada özellikle şunu söylemek istiyorum, doluluk oranlarından bahsettiğimiz Kovid hastaları dışında bütün hastaların doluluk oranından bahsediyoruz.

Yüzde 40’a yakını boş demektir. 28 binin yüzde 40’ı demektir. Yani 12 binlere yakın yoğun bakım yatağının boş olduğunu gösteriyor. Ağır hastamız 1500’lerde.

Ankara’da vaka sayısı düşüklüğü son haftayı gösteriyor. Üç hafta öncesine göre düşüş yüzde 60’larda.

İzmir’de vaka sayısı yüzde 26 düştü.

Konya’da vaka sayısı yüzde 43,5 oranında son 10 günde düştü. 20 gün içinde Konya’daki vaka sayısı dörtte bire indi.”

OKULLAR NE OLACAK?

“Bugün eğitimle ilgili durum konuşuldu Bilim Kurulumuzda. Şu ana kadar hazırlık ve birinci sınıflarda ciddi herhangi bir sorun yaşamadık. Pazartesi günü kabine toplantısında da Bilim Kurulunun önerisini gündeme alınmış olundu. Önümüzdeki haftalar bizim daha önce de Bilim Kurulunun düşündüğü bir ve ikinci sınıflar şeklindeydi. Muhtemelen 2. sınıflar, 8 ve 12. sınıflar için Bilim Kurulu önerisi var, muhtemelen önümüzdeki hafta karar alma noktasına gelince zaten açıklamış olacağız.”

“(Futbol müsabakalarında seyirci olacak mı?) Özellikle salgının şu döneminde seyircili oynanması şeklinde daha önce bir önerimiz olmuştu. Şu an için salgının bu döneminde bu konu gündem olmadı. Önümüzdeki hafta salgının seyrine göre localardan başlamak üzere gündeme alabiliriz.”

VAKA SAYISI GİZLENİYOR MU?

Bir gazetecinin CHP’li Emir’in iddiasını ilişkin sorusu üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bizim verdiğimiz tablodaki tüm veriler doğru” ifadesini kullandı. Koca sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belge denilen, iddia edilen evrakla ilgili üzerinde bir tarih yok. Hangi tarih aralığında alındığına dair bir not yok. Bizim yazılım programımızda böyle bir arayüz yok. O gün için sözlü söylenen 10 Eylül olduğu söylenen gün için yapılan test sayısı 112 binlerde. 152 bin olduğu söyleniyor.

Neresinden bakıp yorum yapacaksınız? Ben konuşmamda da ifade etmeye çalıştım, özellikle salgının seyrinde yapılan mücadele son derece önemli. Biz sahada tespit edilen herkesi özellikle filyasyonu, temaslı takibi yapıyoruz. Herhangi bir vatandaşı gizleyerek temaslı takip yapmıyoruz. Bütün vakalar için yapıyoruz bunu.”

“Bunun dışında bütün vakalar ayrıca güvenlikli alan oluşturma noktasında devrede olan HES sistemimizin içinde. Bütün vakalar HES’te sözkonusu. Siz vakayı gizleyerek filyasyonu önleyebilir misiniz, güvenlik alanı ortadan kaldırdığınızda bu salgınla mücadele edebilir misiniz? Eğer denilen şekilde olmuş olsa idi şu dönemde hastanedeki yatak doluluk oranlarımız halen niye yüzde 50’lerin altında. Yoğun bakamı hala niye yüzde 66’larda. Bizim verdiğimiz tablodaki bütün bilgilerin hepsi, tamamının doğru olduğunu söylemek istiyorum. Tablodaki bütün veriler, bütün rakamlar doğrudur. Mücadelede de özellikle şu dönemde gizlenerek herhangi bir şey yapılmıyor, gizlenerek yapılmıyor. Bütün pozitif tespit edilen vakalar üzerinden yapılıyor. Ankara gibi ilimizde yüzde 60’a yakın vaka oranını gizleyerek düşürebilir misiniz?”

“Doluluk oranları hastanede yatan vakaların toplam yatak içindeki oranını söylüyorum. Yoğun bakım yatak sayımız 28 bin. Sadece şu dönemde salgın döneminde ilave ettiğimiz yatak sayısı 3 bine yakın oldu. Ağır vaka sayımız 1500’lerde. İlave ettiğimiz 3 bin yatağın yarısını ancak ağır hastalarımız oluşturmakta. Sadece Kovidli hastalar değil, bütün hastaların oranı olarak yüzde 667’yı söylüyoruz. Kovidlerin buradaki 28 bin içindeki ağır hastanın yüzde 66’sı. Bunun da yüzde aşağı yukarı 5’ine yakını ağır hastalar oluşturuyor. Denilen olmuş olsa böyle mi olur diyorum.”

Bakan Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası şöyle konuşmuştu: