Bakanlıktan Netflix'te yayınlanacak filme ilişkin açıklama

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 11 yaşındaki bir çocuğu konu alan bir filme ilişkin 'gerekli tedbirlerin alınması ve filmin değerlendirilmesi' için Netflix'e yazılı talepte bulunduklarını açıkladı.

Bakanlıktan Netflix'te yayınlanacak filme ilişkin açıklama

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Netflix’te, 9 Eylül 2020 itibariyle yayınlanmaya başlanacak olan ve 11 yaşındaki bir çocuğu konu alan filme ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada Netflix’e resmi yazı ile talepte bulunulduğu belirtilerek filme ilişkin”Söz konusu filmin tanıtımında ‘dişiliğini keşfederek aile geleneklerine meydan okuyan’ bir çocuk tanımlanmasında bulunmuş, yine ‘çocuk filmi’ görüntüsündeki yapımı izlemek için abonelerine izleyici kitle yaşının 18 yaş ve üzeri olduğu bilgisini paylaşmıştır” ifadelerine yer verildi.

Bakanlığın açıklaması şöyle:

”Netflix isimli yayın platformunda, 9 Eylül 2020 itibariyle yayınlanmaya başlanacak olan ve 11 yaşındaki bir çocuğu konu alan bir filmle ilgili olarak aşağıdaki bilgilendirmenin yapılması gereği duyulmuştur:

Netflix, söz konusu filmin tanıtımında ‘dişiliğini keşfederek aile geleneklerine meydan okuyan’ bir çocuk tanımlanmasında bulunmuş, yine ‘çocuk filmi’ görüntüsündeki yapımı izlemek için abonelerine izleyici kitle yaşının 18 yaş ve üzeri olduğu bilgisini paylaşmıştır.

Bakanlığımız Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, filmin, çocukların ihmal ve istismara açık hale gelmelerine neden olabileceği ve psikososyal gelişimlerini olumsuz yönde etkileyeceği değerlendirilmiştir.

Konuya ilişkin gerekli tedbirlerin alınması ve filmin değerlendirilmesi için Bakanlığımız tarafından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) 20 Ağustos 2020 tarihi itibariyle resmî yazı ile talepte bulunulmuştur.

Çocuklarımızın her hangi bir mecrada metalaştırılmasına, ihmal ve istismara açık hale getirilmesine karşı her daim mücadelemizi sürdüreceğiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

RTÜK’TEN NETFLİX AÇIKLAMASI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklamada bulundu. Şahin, ”Geleceğimizi sağlıkla şekillendirebilmek adına çocuklarımızı korumak için RTÜK olarak her yerde koşulsuz var olmaya devam edeceğiz.Kırmızı çizgimiz olan yavrularımızı muhafaza etmeye yönelik her türlü tedbiri almakta ve bu mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız” ifadelerine yer verdi.

NE OLMUŞTU?

Netflix’te 9 Eylül tarihinde yayınlanması planlanan ‘Cuties’ adlı filmin açıklamasında yer alan sözler ve kullanılan afiş tepkilere neden oldu. Açıklamada”11 yaşındaki Amy, twerk yapan bir dans grubuna hayran kalır. Onlara katılmak umuduyla dişiliğini keşfetmeye başlayarak aile geleneklerine meydan okur” sözlerine yer verilmişti.

Netflix tepkiler sonrası yayınladığı mesajda “Cuties filmi için kullandığımız uygunsuz afiş için çok üzgünüz. Bu, hoş değil ve Sundance’da ödül kazanan bu Fransız filmini yansıtmıyor. Resimleri ve açıklamayı güncelledik” bilgisini paylaşmıştı.