Bakanlık, 'Kürt Demokrat Partisi'nin kuruluşunu onayladı

Kılıçdaroğlu, “HDP'ye alternatif bir Kürt partisi kurdurmak için harekete geçtiler. Bunu iyi biliyorum” demişti.

Bakanlık, 'Kürt Demokrat Partisi'nin kuruluşunu onayladı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, geçen hafta iktidarın HDP’yi bölmek istediğini ve Cumhur İttifakına destek aradığını söylemişti. Kılıçdaroğlu, “HDP’ye alternatif bir Kürt partisi kurdurmak için harekete geçtiler. Bunu iyi biliyorum” demişti.

Kılıçdaroğlu, şöyle konuşmuştu:

“Gelen bilgi şöyle: İktidar HDP’yi yanına çekemeyince ikinci bir parti kurup HDP’yi parçalayabilir miyiz arayışı içinde. ‘Bunu İmralı üzerinden yapabilir miyiz, ikna edebilir miyiz’ yönünde bilgiler geldi. Sonuç almak mümkün mü bilmiyoruz.

Selahattin beyin içeride tutulma gerekçelerinden birinin de bu olduğu ifade ediliyor. Selahattin bey cumhurbaşkanı adayı olabiliyor ama dışarı çıkarmıyor, siz de buna demokrasi diyorsunuz. Aklın alamayacağı bir şey. Cumhurbaşkanı adayı olabiliyorsunuz üstelik kararı veren de hakimler. Ama ‘içeride kalacaksın’ diyorlar.”

Yeni partiler kurulurken Millet İttifakı’nın parçalanmasını sağlamak saray ittifakının temel hedeflerinden birisi. Uğraşıp didindiler olmadı. İkinci olarak da ‘çok parti kurdurarak buradan seçmenleri kaydırabilir miyiz?’ diye düşünüyorlar, bu tuzağa demokrasiyi savunan kimsenin düşmemesi lazım. Buna herkesin dikkat etmesi lazım”

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN ONAY

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının ardından İçişleri Bakanlığı’nın dikkat çeken bir onaya imza attığı ortaya çıktı.

HDP’ye karşı Cumhur İttifakı’nı desteklemek amacıyla kurulduğu iddia edilen Kürt Demokrat Partisi’nin (KDP) Genel Başkanı Reşit Akıncı, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw TV’ye konuştu.

Karar gazetesinin Rudaw TV‘den aktardığına göre, Akıncı, partisinin ideolojisini “Biz ölümsüz lider Mele Mustafa Barzani’nin izindeyiz, ulusal çizgisindeyiz” diyerek açıkladı.

KURAN ÜZERİNE YEMİN ETTİ…

Akıncı, HDP’ye alternatif olarak kuruldukları yönündeki iddialar için de Akıncı “Bazıları Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın bir süre önce açıkladığı ve Cumhur İttifakı’na destek verecek olan Kürt partisinin bizim partimiz olduğunu iddia etti.

Kur’an-ı Kerim üzerine yemin ediyorum ki; bizim bu iddialarla herhangi bir alakamız yoktur. Biz sadece doğru bir ulusal çizgide siyaset yapmak, gençlerimize partimizi tanıtmak ve kabul ettirmek için yola çıktık” diye konuştu.

Akıncı, Kuzey Irak’taki Barzani’nin partisi KDP’den yardım aldıkları iddialarını reddetti.

YASALARA GÖRE YASAK

Yasalara göre, Kürt, Türk, Arap ve Gürcü gibi etnik isimlerin parti adı olarak verilmesi yasak. Bu yasaya rağmen İçişleri Bakanlığı’nın neye göre onay verdiği merak konusu oldu.