Bakanlığın etanol kararı, hava kirliliğini artıracak!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, benzine yüzde 3 oranında etanol karıştırma zorunluluğunu kolonya ve dezenfektan üretimi için 3 aylığına askıya alındığını açıkladı. Biyoyakıt türü olan etanol hava kirliliğinin azaltılmasına katkı sağlıyordu.

Bakanlığın etanol kararı, hava kirliliğini artıracak!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, benzine yüzde 3 oranında etanol karıştırma zorunluluğunu kolonya ve dezenfektan üretimi için 3 aylığına askıya alındığını açıkladı. Bioyakıt türü olan etanol hava kirliliğinin azaltılmasına katkı sağlıyordu.

Bakanlık, artan dezenfektan ve kolonya ihtiyacının yerli üretim ile karşılaması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) talepte bulundu. Talebi değerlendiren EPDK, benzin türlerine etanol harmanlanmasına ilişkin yükümlülükleri 13 Haziran’a kadar askıya aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu kararla benzine yüzde 3 oranında etanol karıştırma zorunluluğunun 3 aylığına kalktığını ifade ederek, “Böylece rafinerilerin biyoetanol talebi azalacak. Koronavirüsüne karşı kullanılan, son günlerde yoğun talep gören el dezenfektanları ve kolonyaların üretiminde kullanılan ve çoğunlukla ithal edilen etil alkolün yerli üretimi artacak. Biyoetanol üreten fabrikalar artık etil alkol üretecek” dedi.

Benzin Türlerine Etanol Harmanlanması Hakkında Tebliğ, benzine yüzde 3 oranında etanol karıştırılmasını zorunlu kılıyordu.

ETANOL NEDİR?

Mısır ve şeker kamışından elde edilen bir tür bio-yakıt olan etanol, hava kirliliğini azaltmak ya da petrol ürünlerinin tüketimini azaltmak amacıyla, otomobil ya da diğer motorlu araçlarda benzinle değişik oranlarda karıştırılarak kullanılır.

BENZİNE NE KADAR ETANOL KATILIR?

Etanol E10 ve E85 olarak belirtilen oranlarda benzinle karıştırılarak kullanılmaktadır. E10 sınıflandırması 100L yakıtta 90L benzin 10L etanol şeklinde E85 sınıflandırması ise 100L yakıtta 85L etanol 15L benzin şeklindedir.

TÜRKİYE’DE NE KADAR ETANOL KULLANILIYOR?

Ülkemizdeki benzin türlerinin tamamı 1 Ocak 2014 itibarıyla en az %4 oranında yerli kaynaklardan üretilmiş etanol içermektedir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK)’nun almış olduğu bu karar, 1 Ocak 2013 tarihinde %3 oranıyla uygulanmaya başlanmış ve 2014 yılının başında %4 oranına çıkartılmıştır.