Bakan Varank buyurdu: Koronavirüsün pozitif etkilerini Türkiye’de görebiliriz

Bakan Varank binin üzerine kişinin yaşamını yitirdiği yeni koronavirüsle ilgili 'daha çok pozitif etkilerini Türkiye’de görebiliriz' dedi.

Bakan Varank buyurdu: Koronavirüsün pozitif etkilerini Türkiye’de görebiliriz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çin’de ortaya çıkan ve binin üzerinde kişinin yaşamını yitirdiği virüsle ilgili “Bu virüsün negatif etkilerinden daha çok pozitif etkilerini Türkiye’de görebiliriz diye düşünüyoruz” dedi.

Varank TBMM’de gazetecilerle sohbeti sırasında yaptığı açıklamada “Bu virüs insanların yaşadığı sıkıntılar ölümler açısından oldukça üzüntü verici” dedi ve şunları söyledi:

“Çin dünyada üretim açısından çok önemli bir oyuncu. Dünya üretiminin büyük bir kısmı aslında Çin’de gerçekleştiriliyor. Bizim değerlendirmemiz değil, uluslararası kuruluşların değerlendirmesi bu virüs vesilesiyle Çin ekonomisi oldukça olumsuz etkileniyor ve dünya ekonomisi de bundan paralel olarak olumsuz bir şekilde etkilenecek. Ama Türkiye’ye baktığımızda özellikle Çin’in alternatifi bir üretim üssü olması açısından bu virüsün negatif etkilerinden daha çok pozitif etkilerini Türkiye’de görebiliriz diye düşünüyoruz.”

‘SONUÇTA SÜREN BİR EKONOMİ VAR’

İhracat yapan firmalarla son birkaç haftadır görüşmeye başladığını söyleyen Varank, “Onların da bize söyledikleri Çin’e alternatif şekilde yurtdışındaki firmalar tedarikçi olarak daha yoğun bir şekilde Türkiye’deki üreticilerle iletişime geçmeye başlamışlar. Biz elbette ülkelerin ulusların bu tür sıkıntılar yaşamasını istemeyiz. Ama dünyada da sonuçta süren bir ekonomi var. Eğer bize burada bir görev düşerse, üstümüze bir yük yüklenirse Türkiye de bunun altından kalkabilecek durumdadır. İnşallah bu süreçleri biz de güzel bir şekilde atlatırız.”

Bu çerçevede iletişime geçen sektörler olup olmadığına ilişkin soru üzerine Varank, “Mesela dün tekstilcilerle beraberdim. Tekstilciler şu anda sipariş kaydırmak için kendileriyle iletişime geçildiğinden bahsettiler” ifadelerini kullandı.