Bakan Kurum'dan Kanal İstanbul açıklaması: Milletimize rağmen hiçbir karar almadık

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kanal İstanbul'la ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum'dan Kanal İstanbul açıklaması: Milletimize rağmen hiçbir karar almadık

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kanal İstanbul’la ilgili bir soru üzerine “2011 yılında sayın Cumhurbaşkanımız Kanal İstanbul projesini halkımızda paylaştılar. Halkımızın büyük bir teveccühü ile Cumhurbaşkanı seçildiler.” diyerek Kanal İstanbul projelerine gelen bilimsel ve ekonomi temelli itirazları görmezden geldi.

Kanal İstanbul için faturası’nı geçsin geçmesin halkın ödediği Osman Gazi Köprüsü ve  Marmaray’ı örnek veren Bakan Kurum’un açıklamalarının tamamı şu şekilde:

“Tapu Kadastro Genel Müdürlüğümüz 2015 yılından bu güne kadar belediyelerle yapmış olduğu protokoller çerçevesinde bu süreci yürütmekteydi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle dijitalleşmeyi yoğun bir şekilde başlattık. Bu süreçte de belediyelerimizin yine Tapu Kadastro Genel Müdürlüğümüz bünyesinde hatta ve hatta tüm ülkedeki veri ağlarını tek bir portalda toplayacak ve buradan tüm kamu kuruluşlarımız faydalanacaktır. Şu an itibarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi dahil 230 belediyede hiçbir yazılama ihtiyaç duyulmadan tüm veri paylaşımlarını yapabilmektedir.”

“Kanal İstanbul sürecine ilişkin 2 gün önce çevre düzeni planımızı onayladık ve askıya çıktık. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi buraya yeni nüfus olarak 500 bin kişiyi aşmayacak akıllı şehirden oluşan özümüzü, kültürümüzü, mimarimizi yansıtacak, üniversitelerimizin, arge alanlarımızın, küçük ölçekli teknoloji merkezlerinin olduğu, planlamaya baktığımızda ekolojik koridorlar açısından buradaki yüzde 60’a yakın kısmın terkedildiği, büyük ölçekli millet bahçelerinin oluşturulduğu çok önemli planlama sürecini başlattık.”

2011 yılında sayın Cumhurbaşkanımız Kanal İstanbul projesini halkımızda paylaştılar. Halkımızın büyük bir teveccühü ile Cumhurbaşkanı seçildiler. Cumhurbaşkanımız bu projeli belediye başkanı olduğu dönemde tasarlamıştır. İstanbullu vatandaşlarımız hiç merak etmesin yapmış olduğumuz her projede halkımızın sağlığını ilgilendiren nasıl karar aldıysak Kanal İstanbul’da, Osman Gazi Köprüsü’nde, Marmaray’da aynı kararı aldık. Milletimize rağmen hiçbir karar almadık. Sormak lazım onlar hangi projelerinde milletimize danışmışlar onu da sormak lazım.”