Bakan Koca koronavirüs için 'tedbirlerimizi aldık' demişti: İstanbul'da negatif basınç odası yetersiz

Bakan Koca koronavirüs için 'tedbirlerimizi aldık' demişti: İnsandan insana yayılma riski olan vakalarda şüpheli hastanın tutulması gereken negatif basınç odası İstanbul'da yanlızca 3 tane var ve hepsi dolu!

Bakan Koca koronavirüs için 'tedbirlerimizi aldık' demişti: İstanbul'da negatif basınç odası yetersiz

İstanbul’da 6 yaşındaki bir Çinli kız çocuğunda koronavirüs şüphesi Sağlık Bakanlığı tarafından yalanlanmıştı. Olayın bir Azeri asistan doktorun hatasından kaynaklandığı ortaya çıktı. Şüpheli vakanın izole edilmesi için gereken negatif basınç odasından İstanbul’da sadece 3 tane olduğu, bu odaların hepsinin de dolu olduğu ileri sürüldü.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 6 yaşındaki M.Y. isimli Çinli bir kız çocuğu ile ilgili coronavirüs şüphesi Türkiye’de gözlerin bu hastaneye çevrilmesine sebep oldu. Buna sebep olan ise, sosyal medyada paylaşılan bir bilgisayar ekran görüntüsüydü. Görüntüde hasta için hastane kayıt sisteminde, “Kesin Tanı: Coronavirus” yazıldığı görülüyordu.

DNA TESTİ YAPILACAK

RS FM’de yayınlanan Atilla Güner’le Akşam Postası yayınında program editörü Uğur Koçbaş bu görüntünün perde arkasını ve hastanede yaşananları anlattı:

“Spekülasyona konu olan kız çocuğu 19 Ocak’ta Çin’den Türkiye’ye gelmiş. 3 gün önce, Bakırköy’deki Sadi Konuk Hastanesi’ne çocuğun ailesi yüksek ateş ve öksürük şikayetiyle başvurmuş ancak ilaç verip evine yollamışlar. Dün 21:00 sularında aile bu kez İÜ Tıp Fakültesi’ne başvurmuş. Oradaki bir doktorla ismini paylaşmamak üzere konuşup bilgileri aldık. Hastayı bilgisayar sistemine kayıt eden Azeri bir kadın asistan doktor. “Ön tanı” yerine “Kesin tanı” olarak Coronavirus’ü girdiği için bu olaylar yaşanmış. Oysa ki kıza yapılan ilk testte sonuç negatif çıkmış ancak kesin sonuç için Ankara’ya DNA testine gönderilmiş kan örneği. Gece hastanede İl Sağlık Müdürlüğü’nün de olayı yakından takip etmesi nedeniyle yoğun bir telefon trafiği yaşanmış.”

NEGATİF BASINÇ ODASI YOK

“Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı kılavuza göre insandan insana yayılma riski olan bu tür vakalarda şüpheli hastanın negatif basınç odasında tutulması gerektiği belirtiliyor. Ancak İÜ Tıp Fakültesi’nde bu oda yok. Bunun üzerine İstanbul’da oda aranıyor. Ancak İstanbul genelindeki 3 negatif basınç odasının da dolu olması nedeniyle şüpheli vaka normal odada tutulmak zorunda kalıyor.”