Bakan itiraf etti: Elektrik dağıtım şirketleri kamuyu zarara uğrattı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den elektrik dağıtım şirketlerinin kamuyu zarara uğrattığı itirafı geldi.

Bakan itiraf etti: Elektrik dağıtım şirketleri kamuyu zarara uğrattı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik dağıtım işinin özel sektöre devri aşamasında bazı şirketlerin kasa ve bankada tutulan paralarla haksız kazanç elde ettiğinin belirlendiğini bildirdi.

5 dağıtım şirketi hakkında alacak davası, bazı şirket yöneticileri hakkında ise “görevi kötüye kullanmaktan” dava açıldığını belirten Dönmez, süreçlerinin 2009 yılından bu yana devam etmesine rağmen henüz hiçbir şirketten tahsilat yapılmadığını açıkladı.

Yeşilırmak, Fırat, Çamlıbel ve Uludağ EDAŞ’ın hazır değer hesaplarında kalan paralar ve faizlerinin akıbetini soran Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Fatih Dönmez, bu konuda açılan davaların devam ettiğini bildirdi.

Dönmez, “Şirketlerden Çamlıbel EDAŞ’ın 3 milyon 120 bin 130 TL, Uludağ EDAŞ’ın 8 milyon 791 bin 964 TL, Yeşilırmak EDAŞ’ın 8 milyon 734 bin 434 TL ve Fırat EDAŞ’ın 5 milyon 218 bin 382 TL ödenmeyen anapara ve faiz tutarı bulunmaktadır” dedi. Meram Elektrik Şirketi’nden alınması gereken 40 milyon liranın da tahsil edilemediğini bildirdi.

‘İHALE ŞAMPİYONU’ LİMAK

Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova bölgelerinde bulunan 4.626.181 nüfusa elektrik dağıtım hizmeti veren Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (kısa adıyla ULUDAĞ EDAŞ) AKP’nin “ihale” şampiyonlarından Limak Holding tarafından işletildiği biliniyor.

2009’DA BAŞLAYAN YAĞMA

4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında elektrik dağıtım alanında özel sektöre devir işlemleri, ilk olarak 28 Ocak 2009 tarihinde Başkent Elektrik Dağıtım AŞ’nin yüzde 100 oranındaki hissesinin Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ’ye devredilmesi ile başlatıldı.

2009 yılı içerisinde toplam 3 dağıtım şirketi (Başkent, Sakarya, Meram Elektrik Dağıtım AŞ) 2010 yılında toplam 6 dağıtım şirketi (Osmangazi, Çamlıbel, Uludağ, Çoruh, Fırat, Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ), 2011 yılı içerisinde 1 dağıtım şirketi (Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.) özel sektöre devredildi. 2013 yılı içerisinde ise 8 dağıtım şirketi (Akdeniz, Boğaziçi, Gediz, Aras, Dicle, İstanbul Anadolu Yakası, Vangölü ve Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ) hisseleri özel sektöre devredildi.

30 Eylül 2013 tarihinde Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ’nin özel sektöre devri ile TEDAŞ’ın bağlı şirketlerinin tamamı özelleştirildi. Bununla birlikte dağıtım ve perakende satış faaliyetlerinde kamunun pazar payı kalmadı.