Bakan Albayrak: Ekonomik daralmadan en az etkilenen ülkelerden olacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, canlı yayında açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Albayrak: Ekonomik daralmadan en az etkilenen ülkelerden olacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, katıldığı canlı yayında “Türkiye 2. çeyrek performansıyla daralma yaşayan ülkeler içinde en az etkilenen ülkelerden birisi olacak. İkinci çeyrek pozitif olacak” açıklamasında bulundu.

Bakan Albayrak’ın CNN Türk’te yayınlanan ‘Tarafsız Bölge’ programında yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:

”(Kur yükselince endişelenmeli miyiz?) Dolarla mı maaş alıyorsunuz? Öncelikle onu sorayım. Kur algısıyla ekonomiyi ölçme konusunda bir psikolojiye girmiş.

Kur iki sene önce de bu seviyelerdeydi.

Eskiden kur sistemi daha çok etkiliyordu. Zaten daha az etkilesin diye Türkiye’de ekonomik bir değişiklik var.

Türk ekonomisi 2 sene öncesine göre çok daha güçlü.

Dünya tarihinin en büyük ekonomik krizi yaşanıyor. Borsa Türkiye pozitif ayrışıyor. Gelişmekte olan ülkelerin performansına bakalım. Birçoğu para birimlerinde değer kaybetmiş.”

‘DARALMADAN EN AZ ETKİLENEN ÜLKE OLACAĞIZ’

”Krizlerden çok lobilerle uğraşıyoruz. 7 yıldır battık bittik lobisi aynı kişiler.

Biz normalleşme sürecinde girdiğimizde en çabuk toparlanan ülke olacağız.

Türkiye 2. çeyrek performansıyla daralma yaşayan ülkeler içinde en az etkilenen ülkelerden birisi olacak. İkinci çeyrek pozitif olacak.

Savunma Bakanlığımız ile savunma bütçesini konuşuyorduk. Doğu Akdeniz, Orta Doğu hepsi ekonomik maliyet. Türkiye öyle bir güçlü masaya yumruğunu vuruyor ki, bu konular konuşuluyor.

Esnafından KOBİ’sine verdiğimiz desteklerin geri dönüşlerini alıyorum. İnsanların sokağa çıkamadığı bir iklimde insanların kapısına gidip destek verdik. Vatandaşlarımıza bireysel ihtiyaç desteği verdik.

Eleştiriler ve kötü niyetli algı operasyonları ayrı, bunlar hep sosyal medyada yapılıyor.”

‘BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ’

”Bu bir milli bağımsızlık mücadelesi. Milli bağımsızlık mücadelesi veriyoruz. Sizin ekonomi anlamında da böyle bir model ortaya koymanız gerekiyor. Kıyamet bu yüzden kopuyor. Türkiye artık eski modelden çıkıyor. Yüksek faiz, düşük kur. Böyle bir ekonomi modeli artık sürdürülebilir değil. Benim derdim bütçeyi tutturmaktan öte, rekabet edebilir bir ekonomi. Türkiye artık her anlamda bağımsızlık mücadelesi veriyor.

Türkiye’nin birçok ilini gezdim. Tek tek sorun eski ve yeni dönemi. Türkiye’nin üretime dayalı çok önemli bir paradigma değişikliği var.”

‘SINIR DIŞINA OPERASYON YAPIYORUZ, GÜÇLENİYORUZ’

”Bu siyasi olarak Türkiye’yi daha iddialı bir yere taşıyacak.

Küresel süreçlerden artık daha az etkileniyoruz.

Libya’ya yaşananlar, Suriye’de yaşananlar, sınır dışına yapılan operasyonlar yapılıyor. Türkiye her geçen gün daha güçleniyor ve güçleniyor. Bu bir tercih değil, bu bir zorunluluk.

15 Temmuz’da bu ülkede ne oldu? Kimler taktıkları maske ile Türkiye’ye sosyal medya üzerinden operasyon çekiyor? Türkiye’den kaçak Amerika’da aranan tiplerden bunlar. Toplumumuzun bunlardan etkilenmemek için görmesi lazım.

Türkiye dengelenme sürecindeyken pandemi geldi ama hedeflerimiz değişmedi. Pandemi olmasaydı hedeflerimizi çok net tutturacağımızı düşünüyorum.

Biz çözüm makamındayız, bahane değil çözüm üretmek sorumluluğumuz var.”