"Bahçeli Erdoğan'ı erken seçimle tehdit ediyor"

"Bu sistem, iktidarı yüzde 11,9 oy almış bir partiye mahkûm hale getirdi"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu iktidar partisi AKP ve küçük ortağı MHP’ye dair sert eleştirilerde bulundu.

Kılıçdaroğlu, “İktidar küçük bir partinin elinde” açıklamasını yaptı; Bahçeli Erdoğan ortaklığını ise “Davul Erdoğan’ın boynunda, tokmak Bahçeli’nin elinde…” diyen CHP lideri, “Bahçeli adeta erken seçime gitmekle tehdit ediyor” sözleriyle tanımladı.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde ‘küçük bir partiden izin alınmadan karar verilemez hale gelindiğini’ de ifade etti.

Yetkinreport’tan Murat Yetkin’e konuşan Kılıçdaroğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “vesayeti altında” olduğunu ve onun izni ve onayı olmayan hiçbir karar alamadığını dile getirdi.

Kılıçdaroğlu’nun röportajından bazı başlıklar şöyle:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi küçük bir partinin vesayetinde düşe kalka yoluna devam etmeye çalışıyor. Öyle bir noktaya gelindi ki, Saray, vesayet sahibi bu küçük partiden izin almadan karar alamaz duruma geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün kararlarını MHP Genel Başkanı Bahçeli’den onay alarak, izin alarak açıklıyor.”

BAHÇELİ ERKEN SEÇİMLE TEHDİT EDİYOR

“Zaten Bahçeli bunları kamuoyu önünde de söylüyor, benim iznim olmadan hiçbir karar alınamaz gibilerinden. Adeta erken seçime gitmekle tehdit ediyor.”

“Bu sadece Saray’da böyle değil, Parlamentoda da böyle. Ak Parti, MHP’nin onayını almadan hiçbir karar alamıyor. MHP’nin onayı, izni olmayan bir karar zaten Meclis’e de gelmiyor. Bu hem Saray’ın hem de TBMM’nin bir küçük partinin tahakkümü altında olması demektir. Aynı vesayeti sadece Saray ve TBMM’de değil, bürokraside de görüyoruz.”

AKP MHP’YE MAHKUM

“MHP 2018 seçiminde yüzde 11,9 oy alan bir parti. Şu anda fiilen Türkiye yüzde 11,9 oy almış bir partinin vesayetiyle yönetiliyor. Bu tablo demokrasimizde derin kırılmalara, derin hasarlara yol açıyor. Ucube Sistem dediğimiz “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” her alanda sorun yaratan bir sistem olarak karşımızda duruyor. Bu sistem, iktidarı yüzde 11,9 oy almış bir partiye mahkûm hale getirdi.”

“Erdoğan iktidarını korumak için vesayeti kabullenmek zorunda. Çünkü iktidardan gitmenin maliyetini en iyi Erdoğan biliyor. Bu vesayetin ve çıkar birliğinin sürdürülmesi pahasına ikilinin yerel seçimlerde İmralı’ya nasıl sığındıklarını da biliyoruz.”

“Özetle, davul Erdoğan’ın boynunda, tokmak Bahçeli’nin elinde.”

“Halkımız tüm bu gerçekleri biliyor… Daha önemli olanı ise halkımızın demokrasiden yana olan tavrının gün geçtikçe artması, demokrasi üzerindeki vesayetin Türkiye’ye hiçbir yarar getirmeyeceğinin bilincinde olması.”